Na FB jsem viděl fotky této sladké rolády (http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/854-malovana-rolada), a chtěl jsem si ji dnes vyzkoušet. Jen jsem roládu předělal na slano a můžu říct, že se mi to povedlo. Chutná náramně!
Suroviny:
6 vajec,
hladká mouka,
sůl,
špetka kurkumy,
1 lžička mleté sladké papriky
Náplň:
150 g taveného sýra se šunkou,
150 g pomazánkového krému bez příchuti,
100 g šunkového salámu vcelku,
3 lžíce nakládané směsi mrkev/hrášek,
1/2 červené kapie,
1 stroužek česneku,
pálivá paprika podle chuti,
sůl
olej na vymazání plechu
Popis přípravy:
Nejprve si připravíme náplň. Ušleháme pomazánkový krém se sýry. Šunkový salám a kapii nakrájíme na drobné kostičky, prolisujeme stroužek česneku a přidáme do krému. Vložíme i okapanou nakládanou mrkev s hráškem a promícháme. Podle chuti osolíme a přidáme pálivou papriku. Hotovou náplň odložíme do lednice.
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme olejem.
Jedno vejce rozšleháme v misce s mletou paprikou, špetkou soli a hladkou moukou na tužší, ale stále ještě tekuté těstíčko.
Naplníme je do cukrářské zdobičky nebo mikrotenového sáčku s ustřihnutým rožkem, a na pečící papír nastříkáme libovolné ornamenty.
Ostatní vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků s větší špetkou soli ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky, kurkumu a 8 lžic mouky. Těsto nalijeme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 minut.
Upečené těsto stáhneme i s papírem z plechu a necháme úplně vychladnout. Vychladlý plát potřeme náplní a svineme do rolády, kterou dáme do lednice vychladit.
Vychlazenou roládu nakrájíme na řezy a podáváme.