od Manana » 02 pro 2013, 00:17
Krásná reportáž, nebyl jsem tam a tak si to velice živě představuju. A pamatuju čínu ve Vodičkově ulici, kde kraloval blahé paměti Dobromil "Mike" Klíma a poskytoval nám exkluzivní kulinářské zážitky. Můj syn Pidi tam jako brigádník myl nádobí a posléze povýšil na krájení cibule, to byla velká pocta. Tehdy jsem taky vařil čínu, jen pro kamarády, ale byla to taky proslavená kuchyně. Můj majstrštyk byla polévka princezny Jang-kuej-Fej, to se udělalo stejnojmenné kuře, sekané s kostmi na kousky, hosté okousané kosti plivali do misky a já jsem pak z nich udělal exkluzivní polévku. Napřed se divili a pak se jim dělaly boule za ušima. Protože jsem bydlel v Bubenči, chodil jsem kolem čínského velvyslanectví, kde byl za plotem vyhozenej starej wok, tak jsem si řekl, že pro něj vlezu, tehdy to byla hrozná vzácnost. Dřív se ale dostavilo překvapení, kamarád Olda Ungr, emigrovaný herec z divadla Járy da Cimrmana, mi z Umeriky poslal soupravu woku s naběračkama, sekáčkem, mašlovacíma štětečkama, cedníkama a kdoví ještě s čím, takže jsem byl vybaven. A Sísovo Počítání nudliček byla nejen výborná kuchařka, ale i krásné pohodové počtení. Pak na mě přišel žlučníkovej záchvat, žlučník mi vyndali, takže jsem zas mohl mou oblíbenou kachnu a kořalku, ale přestala mi chutnat sojovka a bylo po vaření číny. Všichni toho dodnes litují.
Aspoň těchhle pár slov jsem sem musel po přečtení reportáže napsat.
Siempre remitir a mañana lo que puedes hacer hoy.