Turista v pepřové krustě

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Turista v pepřové krustě

Příspěvekod j3david » 13 pro 2013, 17:04

Jakožto hrdý majitel udírny Bradley jsem zahájil udicí sezonu. Kromě obligátních bůčků, krkoviček a kuřecích čtvrtek jejichž uzení je už dávno zde popsáno jsem se radil s "mým" řezníkem co jakože vyzkoušet dále. Poradil - koupit šišku turistického salámu, nebo koňského salámu a udělat ji tak jak je popsáno níže. Já jsem pro tentokrát použil ten turisťák, ale s koňákem to musí taky dopadnout dobře.
Celou šišku jsem musel rozkrojit na dvě půlky protože by se do udírny na výšku nevešla. Což mi umožnilo trochu improvizace, druhou půlku jsem mírně pozměnil v tom, že místo doporučené pepřové směsi jsem použil koření do masa které jsem si přivezl z Turecka. Co v té "Turecké" směsi je nevím, určitě obsahuje nějakou pálivou papriku nebo trochu chili.
Stejně tak by asi šlo použít nějaké koření aromatické jako například provensálskou směs. No - příště.

Takže:
Celá šiška turisťáku
Několik lžic medu
Koření podle řezníka: hrubě nadrcený pepř, kuličky koriandru v poměru 5:1, trocha pomerančové kůry.
variantní koření: Turecká směs, provensálské koření, bylinky ze zahrádky, prostě zapojte fantazii.

Příprava - šiška salámu se svlíkne ze "střívka" ono to žádné střívko není, je to nějaký takový igelit a krz něj by se to stejně neproudilo. Oplést provázkem aby se to dalo zavěsit.
1-IMG_3501.JPG
1-IMG_3501.JPG (65.17 KiB) Zobrazeno 11316 krát

Ve vodní lázni rozehřát med a stětcem napatlat na salám.
1-IMG_3502.JPG
1-IMG_3502.JPG (77.05 KiB) Zobrazeno 11316 krát

Nechat chvíli viset aby med vychladnul a přestal stékat
1-IMG_3503.JPG
1-IMG_3503.JPG (68.56 KiB) Zobrazeno 11316 krát

Obalit v koření - bez milosti a důkladně
1-IMG_3504.JPG
1-IMG_3504.JPG (107.16 KiB) Zobrazeno 11316 krát

Připraveno do udírny
1-IMG_3505.JPG
1-IMG_3505.JPG (78.45 KiB) Zobrazeno 11316 krát

Uzeno šest hodin na 60 stupňů. Protože mám možnost výběru, zvolil jsem dubové dřevo ze sudů od whisky které Mirďa dodává ve "Světě grilů"
1-IMG_3506.JPG
1-IMG_3506.JPG (85.04 KiB) Zobrazeno 11316 krát

A nakrojeno ještě teplé hned vedle grilu
1-IMG_3507.JPG
1-IMG_3507.JPG (74.04 KiB) Zobrazeno 11316 krát


No co budu povídat ... chuť vám ani nebudu popisovat, stejně byste mi nevěřili.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Turista v pepřové krustě

Příspěvekod jednorožec » 14 pro 2013, 03:16

Hezky zdokumentováno a určitě to chutná skvěle.
Nemohl bych se ale zbavit otázek, co to vlastně láskyplně meduji, obaluji, provázkuji a udím. Je možné, že si kladu nadpříliš otázek a že mám sklony ke kontrole všeho! :-)
Uživatelský avatar
jednorožec
Učedník
 
Příspěvky: 23
Registrován: 30 čer 2012, 01:31
Bydliště: Anglie

Re: Turista v pepřové krustě

Příspěvekod j3david » 14 pro 2013, 05:01

Ale no samozřejmě že to není zrovna vzor zdravé výživy (jako ostatně žádné uzení, byť domácí). Uvedl jsem to jako možnost jak "taky" využít udírnu. Šlo opravdu o doplnění udící kapacity nějakou relativně levnou pochutinou ... a příležitost pozvednout levný salám na trochu "luxusnější level". Nic víc, nic míň. Ono jinak na uzení masa není nic moc co popisovat, vše už bylo řečeno, tak proto tento můj nezdravý výlet do sféry nezdravých hříchů kde hold vše pod kontrolou není ... kajícně uznávám.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Turista v pepřové krustě

Příspěvekod Mánek » 14 pro 2013, 11:08

Pro jednorožec: Jedná se o polosuchý turistický salám. Opravdu to není naporcovaný a do střeva nacpaný milovník turistických tras! :AD
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Turista v pepřové krustě

Příspěvekod j3david » 14 pro 2013, 11:18

:AD Jeežiši - no tak takováto možnost záměny mne ani ve snu nenapadla. Díky za upřesnění.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Další

Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x