Jakožto hrdý majitel udírny Bradley jsem zahájil udicí sezonu. Kromě obligátních bůčků, krkoviček a kuřecích čtvrtek jejichž uzení je už dávno zde popsáno jsem se radil s "mým" řezníkem co jakože vyzkoušet dále. Poradil - koupit šišku turistického salámu, nebo koňského salámu a udělat ji tak jak je popsáno níže. Já jsem pro tentokrát použil ten turisťák, ale s koňákem to musí taky dopadnout dobře.
Celou šišku jsem musel rozkrojit na dvě půlky protože by se do udírny na výšku nevešla. Což mi umožnilo trochu improvizace, druhou půlku jsem mírně pozměnil v tom, že místo doporučené pepřové směsi jsem použil koření do masa které jsem si přivezl z Turecka. Co v té "Turecké" směsi je nevím, určitě obsahuje nějakou pálivou papriku nebo trochu chili.
Stejně tak by asi šlo použít nějaké koření aromatické jako například provensálskou směs. No - příště.
Takže:
Celá šiška turisťáku
Několik lžic medu
Koření podle řezníka: hrubě nadrcený pepř, kuličky koriandru v poměru 5:1, trocha pomerančové kůry.
variantní koření: Turecká směs, provensálské koření, bylinky ze zahrádky, prostě zapojte fantazii.
Příprava - šiška salámu se svlíkne ze "střívka" ono to žádné střívko není, je to nějaký takový igelit a krz něj by se to stejně neproudilo. Oplést provázkem aby se to dalo zavěsit.
Ve vodní lázni rozehřát med a stětcem napatlat na salám.
Nechat chvíli viset aby med vychladnul a přestal stékat
Obalit v koření - bez milosti a důkladně
Připraveno do udírny
Uzeno šest hodin na 60 stupňů. Protože mám možnost výběru, zvolil jsem dubové dřevo ze sudů od whisky které Mirďa dodává ve "Světě grilů"
A nakrojeno ještě teplé hned vedle grilu
No co budu povídat ... chuť vám ani nebudu popisovat, stejně byste mi nevěřili.