Tak jsem se konečně pustil do seriózních pokusů s výrobou sýrů. Zatím jenom základní sýr, farmářský, a ze syrovátky ricottu, ale doufám, že se stejně bude dařit i u sýrů zrajících.
Ingredience:
5 l kravského mléka,
mezofilní kultura,
syřidlo,
sůl nebo solná lázeň
Popis přípravy:
5 litrů plnotučného mléka zahřejeme na 30°C a zaočkujeme mezofilními kulturami (Alpha, Beta nebo Omega - dle předepsaného dávkování), důkladně promícháme a necháme 30 minut v klidu zrát. Připravte si takové množství syřidla, aby srážení bylo ukončeno za 50 minut. Syřidlo vmíchejte do 30°C teplého mléka. Přikryjte a nechte srážet. Sýřeninu nakrájejte na kostky 2x2 cm (na 5 minut přiklopte a nechte být) a s malými přestávkami pomalu míchejte. Při míchání dokrájejte větší kousky sýřeniny. Krájení a míchání trvá 20 minut. Směs nalijte do formiček a obracejte. Nechte 24 hodin při teplotě 22°C. Vyndejte z formiček a sýry nasolte na povrchu nebo v solné lázni. Sýr se uchovává při teplotě 8°C asi tři až pět dnů.
Farmářský sýr:
Ricotta: