Losos na prkýnku, s jalovcem a malinami, borůvkami, rybízem, angreštem...
Na kůrčičku (krustu) potřebujete:
2 hrnky ovoce
1 lžičku javorového sirupu nebo cukru (Množství si upravte podle své chuti)
sůl a pepř
Na vetření do ryby:
5 jalovčinek
1 lžíce celých pepřů
1 lžíce krystalické soli (mořské nebo košer)
Dále potřebujete:
1/2 - 3/4 kg lososa, filé bez kostí je pochopitelně lepší,
cedrové, jablečné nebo nějaké takové prkýnko dle velikosti ryby, na hodinu namočené do vody
Dejte ovoce do kastrůlku s 2 lžícemi vody. Přiklopte pokličkou a vařte asi 2 minuty. Odkryjte a na mírném plameni vařte a míchejte až to bude mít hustotu džemu. Přidejte vodu, je-li nutno. Až je to hotovo ochutnejte, přidejte javorový sirup či cukr. Pokud ovoce bylo dost sladké, pravděpodobně to nebude třeba. V mlýnku na koření či na kafe umelte suchou směs na vetření do ryby.
Připravte si gril na nepřímé grilování, tedy oheň má být jen na jedné polovině, grilovat se bude na té druhé.
Těsně před grilováním vetřete suchou směs do ryby, položte na prkýnko kůží dolů a grilujte přikryté asi 15 minut, ryba ještě nemá být hotová. Potřete rybu předtím vyrobeným džemem a grilujte ještě 5 - 10 minut. Ryba je hotová, když se lupínky masa vidličkou dobře oddělují. Prkýnko může být začernalé.ale nemělo by chytit plamenem. Pokud ano, postříkejte to vodou ze sprejové lahve.
Servírujte na oválném talíři na prkýnku, přidejte navrch džem, je-li libo, okolo můžete nasypat čerstvé zbylé ovoce, aby to bylo hezčí.