Od Zlomaxe Maxíka Zlomaxova. Vytvořeno s laskavým svolením Dany van Dingen.
Tento recept je pro cca 1,5 kilo masa Vepřové koleno nebo vepřovy bůček...nařežeme kůži do mřížkového vzorku nebo-li diamantového. Nasolíme a nechte několik hodin odpočívat v lednici nezakryté nebo přes noc. Vezmeme velký hrnec s poklicí, který můžete dát do trouby. Maso vyndáme v dostatečném předstihu z lednice, mělo by mít pokojovou teplotu než ho začnete vařit. Z masa otřete všechnu přebytečnou sůl a vlhkost.
Zeleninu nakrájejte na větší kusy: mrkev, celer , cibuli, česnek, petržel, bílou ředkev a jedno velké sladké jablko. Množství zeleniny si určí každý sám, já dávám hodně!
Hrnec naplníme asi z 80% vodou, přidáme 3 kostky kuřecího vývaru, pár kuliček celého pepře, nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Jakmile se nám začne vývar vařit, stáhneme z ohně. Do hrnce vložíme koleno a dáme péct do trouby přikryté. Koleno by mělo být v hrnci ponořeno asi z 90 %. Pečeme zvolna při 150-170°. Pečeme asi 2,5 hodiny, až je maso měkké, každou hodinu maso otočte. Když je maso měkké, vyjměte ho z vývaru.
Maso uložíme stranou, vezmeme pekáč se zbylým vývarem a zeleninou do něhož přidáme nakrájené brambory. Množství dle počtu strávníků. Brambory pečeme v troubě odkryté dokud nejsou měkké. Hlídáme množství vývaru. Necháme ho vyvařovat, jen hlídáme, aby se nevyvařil tak že se brambory budou pálit. Mezitím podle množství vývaru v pekáči vezmu pivo 250 ml-500 ml, v němž rozpustím 1-2 lžíce kukuřičné mouky a asi 100 gr. másla. Nalijte pivní směs/omáčku na brambory. Dobře promíchejte!
Vezměte kovovou mřížku a posaďte ji svrchu na pekáč, na mřížku dejte koleno tak, že koleno bude ve vzduchu sedět na te mříže. Pokud mřížku nemáte, posaďte koleno na brambory. Pekáč se vším vrátíme zpět do trouby a znovu pečeme asi 20-30 min. Dokud není kůžička křupavá a zlatá. Maso by mělo být tak měkké že bude samo odpadávat od kosti, jeho kůžička musí být křupavá a zlatá. Brambory se zeleninou by měly být obaleny pivním sosem, ne se však v něm topit! Nechte si chutnat!