1 kuře
2 pánské hrsti pohanky
400 g kysaného zelí
50 g uzené slaniny
2 cibule
1 papriková maďarská klobása
1 dl vývaru
1 KL hořčičného semínka
sůl
bílý pepř
muškátový květ
kmín
nové koření
vavřín
Kuře jsem důkladně propláchnul a vyřezal z něho prsa, ty budou jindy a jináč.
Jednu hrst pohanky jsem si povařil. Zatím co se vařila pokrájel jsem slaninu nadrobno a rozpustil v kastrolku, přidal jemně nasekanou menší cibuli a nechal ji zesklovatět.
Pak přišla na řadu pokrájená maďarská klobása. Krásně pustila barvu a rozvoněla čtyři patra nahoru.
Všechno jsem to propojil s vařenou pohankou, malinko muškátovýho květu a žádný koření už není třeba Jen lehce přisolit – podle chuti. Nechal jsem to vychladnout. Nacpal pod kůži do vyprázdněného prostoru, uzavřel.
Kuře osolil, okmínoval. Nachystal si pekáč. Cibuli posekal nahrubo, přidal hořčičný semínko, malinko kmínu, nový koření a vavřín. Přelil vývarem,
posadil kuře
a šup do vyhřáté trouby na 250°C. Jsem spořivý typ, tak jsem do trouby přidal i hrneček s pohankou zakrytou vodou (1 díl pohanky 2 díly vody). Když kuře začalo lehce chytat barvu, vyndal jsem ho z pekáče, přidal zelí a pohanku z hrnka,
promísil a posadil na to kuře. A zpátky do trouby. Zakryl jsem vrchním dílem pekáče a ponechal osudu. Chvíli před dopečením jsem kuře vybral ze spodního dílu pekáče a obrácené dopekl, aby mělo barvu ze všech stran.