Neuzená slanina

a vše co k tomu patří a to jsou i přílohy

Neuzená slanina

Příspěvekod drobek » 02 lis 2014, 13:37

1.jpg
1.jpg (27.26 KiB) Zobrazeno 5884 krát

Autor: parles. Zveřejněno zde se souhlasem autora.

Nastal čas, kdy už si můžeme občas dopřát něco vydatnějšího, tzv. nezdravého, ale o to chutnějšího, abychom se mohli lépe bránit sychravému počasí. Inspiroval jsem se na slovenském portálu Varecha.sk, ale recept jsem dost podstatně upravil a tak ho tady předkládám. Je možné použít vepřový lalok, nebo bůček, já mám raději lalok, připadá mi jemnější. Pracuji s lalokem z vepřové půlky, to je asi 1,3 kg.

Ingredience
1 ks lalok vepřový
5 stroužků česneku
4 bobkové listy
2 větvičky rozmarýnu
1 chilli paprička
1 KL rychlosoli
90 g soli
1 l vody studené
Na 1. posypku:
paprika ostrá mletá
paprika sladká mletá
Na 2. posypku:
pepř černý
kmín
provensálské koření
to vše nahrubo podrcené v hmoždíři.

Postup
Vepřový lalok očistím ze spodní strany od krvavých částí, žláz a otřepků, rozříznu podél na dvě části. Ve skleněné, nebo kameninové nádobě přiměřené velikosti rozmíchám v 1 litru studené vody všechnu sůl a rychlosůl, přidám rozmáčknuté stroužky česneku, bobkové listy, rozmarýn a přetrženou chilli papričku. Do tohoto nálevu vložím maso a zatížím tak, aby bylo celé potopené. Pak dílo strčím do lednice a 5 dní si ho nevšímám.
Po uplynutí doby vyjmu maso , česnek a koření a vodu vyliji. V 1 litru čerstvé studené vody opět rozmíchám stejné množství soli – tentokrát už bez rychlosoli, vrátím zpět česnek a koření. přidám ještě 1 stroužek česneku a 2 bobkové listy. Maso vložím do pomalého hrnce, zaleji nálevem a zatížím tak , aby bylo potopené. Vařím na High 7 hodin. Pak slaninku opatrně vyjmu a ještě horkou posypu nejlépe přes sítko, nejprve ostrou a potom sladkou paprikou – ze všech stran. Druhou půlku pak nadrcenou směsí koření dle chuti a fantazie. Potom , ještě horké, na prkénku, nezakryté, vložím do lednice a nechám přes noc ztuhnout.
Pozn.: rychlosůl je možno vynechat, ta je tam jen kvůli lepší barvě. A vařit je samozřejmě možno i v normálním hrnci, ale nechat jen velmi pomalu táhnout.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Neuzená slanina

Příspěvekod Mánek » 02 lis 2014, 17:55

Líbí, a moc! Už se těším! :) HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Neuzená slanina

Příspěvekod j3david » 03 lis 2014, 06:13

My co nemáme "pomalý hrnec" a musíme se spolehnout na hrnec obyčejný a vařit pomalu máme dotaz. Co to znamená vařit na "High". To je nějaká teplota, nebo výška sporáku či police? A když jo - tak jaká?
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Neuzená slanina

Příspěvekod j3david » 03 lis 2014, 07:02

Aha - omlouvám se, google pomohl. Takže "high" je těsně pod 100 st.C, eventuálně "low" nějakých 90 st.C. Neplete se google?
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Neuzená slanina

Příspěvekod drobek » 03 lis 2014, 09:11

Už jsem to napsal dlouze u vepřového s houbami, tož krátce zde. Neplete i když jsem to teploměrem nikdy neměřil. Na high to zlehýnka vřelo, na low to tam leželo jak mrcha a zvoooolna se to udělalo.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová


Zpět na Vepřové maso

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron

x