Trošku jsem si dnes pohrál s kůzlečími žebírky.
Suroviny:
1500 g kůzlečích nebo jehněčích žebírek,
1 velká červená cibule,
2 mrkve,
6 rajčat,
sůl,
pepř,
1 lžička drceného kmínu,
3 bobkové listy,
10 zrnek nového koření,
10 zrnek jalovčinek,
1 chilli paprika
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
Popis přípravy:
Žebírka zbavíme většiny tuku, osolíme, okmínujeme, opepříme a rozdělíme na črtyři porce. Cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do pekáče, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, rajčata nakrájená na plátky, chilli papriku, bobkový list, nové koření a jalovčinky. Podlijeme trochou vody, na zeleninu položíme žebírka, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do změknutí masa přibližně 90 minut. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu přecedíme do kastrolu, přes jemný cedník do ní propasírujeme zeleninu, vmícháme hladkou mouku a přivedeme k varu. Vaříme mírným varem 10 minut za stálého šlehání metličkou, aby se mouka provařila a omáčka nepřichytila. Maso na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými brambory.