- svice.jpg (26.23 KiB) Zobrazeno 7717 krát
Recept i fotka od Wydry.na 2,5 - 3,5 kg masa z mladého býka - krku
- svice1.jpg (31.98 KiB) Zobrazeno 7716 krát
1 veliký celer
střední, ne veliká, mrkev
1 střední petržel
3 středních cibulí
špek zmrzlý, nakrájet na klínky, dobře se dávají do masa
špek část do zeleniny
3 bobkáče
kávová lžička kuliček pepře
stejně kuliček nového koření
sůl
smetana Gran Cucina nebo smetana na vaření, nebo šlehačka i zakysaná smetana
citron, šlehačka ušlehaná, brusinky
Postup- nakrájím zeleninu a špek a spolu dám do trouby péct aby byla měkká a voňavá.
- když je zelenina v troubě vezmu si kastrůlek vyšší a do něj dám cca půl litru (je to jedno) vody, do které dám koření. Pepř i nové kuličky sypu od oka a 3 bobky. Někdo tymián, já ne. Koření ve vodě čeřím - nevařím asi 20 min.
- v tu dobu vrtám do masa díry a do nich krásně zajíždějí klínky špeku. Z toho důvodu kupuju špek nízký.
- připravím si takový kastrol ve kterém budu maso pak péct. Na dno dám vrstvu upečené zeleniny, na ni položím maso a další zeleninu po stranách a navrch.
- všechno zaleju vychladlým a přeceděným kořeněným vývarem.
- doředím vodou jak je na obrázku.
- svice2.jpg (33.33 KiB) Zobrazeno 7717 krát
nebo takhle ale v tom jsem nepekla.
Nakládala bych na dva dny, ale nemám místo kam bych to naložené maso dala a tak ho naložím ráno a peču normálně druhý den dopoledne cca 4 hodiny.
Když přes noc, jako dnes, tak při 180°C 12 - 13 hod.
- svice 4.jpg (40.14 KiB) Zobrazeno 7715 krát
OmáčkaUpečené, měkkoulinké maso vyndám z kastrolu na prkýnko.
Zeleninu tyčákem pečlivě rozmixuju.
Vždycky je z toho množství zeleniny husté pyré a tak když se přidají šlehačky, naředí se na omáčku. Kolik šlehaček nevím, já dávám necelé 2 krabičky Gran Cucina (sojový krém) a jstě pak třeba doředím mlíkem.
Když někdo rád nakyslou omáčku, stačí přidat 1 zakysanou smetanu.
Opatrně dosolím a uklidím alespoň na hodinu, aby se to hezky rozleželo.
Maso je potřeba mít pod mokrou utěrkou aby neoschlo, nebo ho celé ponořím do omáčky.
Krájím těsně před jídlem.
Bože, to je mana !!!!!!!