- 2016a.JPG (151.84 KiB) Zobrazeno 6239 krát
Suroviny:250 ml vody,
250 ml mléka,
100 g droždí,
90 g cukru,
2 vejce,
10 g soli,
200 g margarínu,
1200 g hladké mouky,
sezamové semínko na posypání (nemusí být)
Popis přípravy:Droždí rozmícháme ve vlažném mléce a vodě. Přidáme ostatní přísady kromě mouky, trochu rozšlehaného vejce si necháme na potření. Postupně za stálého promíchávání přidáváme mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Těsto vypracujeme tak, aby bylo pružné, vláčné a nelepivé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme jej vykynout na teplém místě po dobu 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme žemle. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Žemle necháme znovu 30 minut nakynout a pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nebudou zlaté.
Žemle můžeme připravit i na grilu s víkem. Teplotu nastavíme asi na 200°C, do středu grilu umístíme kámen na pizzu, zavřeme víko a kámen necháme rozehřát, což trvá asi 15 minut. Poté nakynuté žemle položíme na kámen, zavřeme víko a pečeme 12-15 minut.
- 2015a.JPG (167 KiB) Zobrazeno 6239 krát