Suroviny:
Na 10 kg klobás:
2000 g hovězího předního masa,
1000 ml vody,
4000 g pomletého vepřového masa (40% libovosti),
4000 g nakrájeného vepřového masa (70% libovosti)
Koření na 10 kg díla:
240 g soli,
225 g paprika sladká,
100 g paprika pálivá,
kmín drcený,
130 g česnek
Popis přípravy:
Hovězí přední maso pomeleme na jemno a rozmělníme v sekacím robotu s přidáním 1000 ml vody, ve které jsme rozpustili koření (sůl, paprika sladká a palivá, kmín drcený, česnek). Minimálně 20 minut kutrujeme, dokud se všechna voda nevstřebá do masa. Hotovou spojku dáme do větší nádoby (vanička, mísa), přidáme hrubě namletý 40% vepřový ořez a ručně dobře promícháme. Po spojení vmícháme na velké kostky (asi jako na guláš) nakrájený 70% vepřový ořez, zakryjeme a necháme v chladu jeden den odležet. Uzrálé dílo naplníme do vepřových střev a udíme 3 hodiny při 80°C.