Losos gravlax

O uzeni či sušení masa, ryb, klobásek, sýra a všeho ostatního.

Losos gravlax

Příspěvekod drobek » 13 lis 2010, 00:08

sice uzený není, ale já nevím kam s ním jinam.


Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) va Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu.
Tento způsob je podle literatury (já to neviděl) stále používán na Islandu na přípravu hákarl ,(zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.

Ale nedávejte jménu žádné asociace, jako že by to byl fujtajbl. Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.

Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže, podle toho co zrovna máte.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před vlastně netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je prevděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.

Potřebujete:
1 lososa, (asi 1 ½ kg) po očištění a bez hlavy,
3 polévkové lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 svazek kopru, vcelku, lépe se to pak čistí
1 lžíce lihoviny: brandy, gin, aquavit, vodka, atd.

Vytahejte z lososa případné kůstky. Suché ingredience smíchejte v misce a lososa tím potřete, pokud možno kompletně. Navrch položte snítky kopru. Kolik? Čím víc tím líp.
Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky ať vám případně vyteklá tekutina nezasviní lednici. Někdo doporučuje zatěžkat nejlíp cihlou, někdo ne, a dejte do lednice, aspoň na dva dny.
Potom vyndejte, omyjte, utěrkou osušte.
Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky tím nejostřejším nožem co seženete, asi v 45°úhlu.
Výborný je na lehce opražené kousky veky, vlastně jakkoli servírujete uzený losos. A zkuste ho trochu pokápnout citrónem, pro změnu.
Přílohy
losos.jpg
losos.jpg (16.18 KiB) Zobrazeno 11061 krát
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Losos gravlax

Příspěvekod Mánek » 13 lis 2010, 07:22

Jako by uzený byl! :)
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Losos gravlax

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 13 lis 2010, 07:54

Tím to způsobem jsem lososa nikdy nedělal ani nejedl, za pokus to určitě stojí.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Losos gravlax

Příspěvekod Mánek » 13 lis 2010, 08:58

Jednou jsem to zkusil, ale nějak mě to nenadchlo...
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Losos gravlax

Příspěvekod Dag » 13 lis 2010, 09:19

Po listopadu 89 mne pozval bývalý kolega, kameraman, který se v roce 68 uchýlil do Švédska na týdenní návštěvu Vídně. Měl pěkný byt a mrazák nacpaný rybami a jednou večer mně připravil to, co Drobek nazývá Losos Gravlak a bylo to báječné.
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Další

Zpět na Připraveno v udírně, sušičce

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x