Bramborová kaše

Bramborová kaše

Příspěvekod drobek » 05 pro 2011, 22:17

Toto je přepracovaný text, protože jeden se učí pořád. Takže, diskuse se bude jevit, a zcela oprávněně, trochu "mimo". Vzal jsem na vědomí některé připomínky, a protože když někdo chce vytisknou text, dělá to bez komentářů, obvykle, upravil jsem to. Navíc, o tom šlehači a lepku jsem se dozvěděl v sobotu, dnes je pondělí. Ještě v pátek jsem tvrdil, že NIKDY, ALE NIKDY NEPOUŽÍVAT STROJE. Dnes už to netvrdím. Omlouvám se. CC
Možná se to bude zdát jako pitomost, tohle sem psát, jenže, jak jsem zjistil ono to zas není tak jednoduché. Uvařit správnou bramborovou kaši neumí každý, a přiznávám, že i já, který ví jinak úplně všechno, :lol: se tu a tam dovídám věci které jsem neznal. Prostě den kdy jsem se nic nenaučil pokládám za ztracený. Naštěstí stejně rychle jako se věci učím je stačím i zapomínat, věren klasičce (no žena od klasika), že ke spokojenému životu je třeba jen dobré zdraví a špatnou paměť. To druhé mám, co já denně zažiju překvapení! :lol:
Jsou tu tyto možnosti.
Vařit brambory normálně, oloupané ve vodě. Něco se vylouhuje, to je fakt hlavně spousta dobré bramborové chutě, ale je to nejpohodlnější. Zdánlivé, jak se dovíme dále. Protože se má mléko do kaše dávat horké, je snadná zkratka prostě brambory slít, nalít mléko, přidat máslo a postavit znova na kamna.
Uvařit brambory oloupané, na pařáčku, potom vodu slít, pařák vyndat, brambory dát zpátky. Na to nalít ohřáté ba horké mléko s rozpuštěným máslem. Toho poměrně dost, pro čtyři osoby osminku.
Uvařit brambory ve slupce, oloupat je potom. Sůl je možno přidal do vody kde se vaří, ona nějak prosákne tou slupkou.
A teď jak je rozmělnit. Klasické šťouchadlo na brambory zná každý, netřeba představovat. Jen podotknu, že je to výborná pomůcka když chcete osmahnout mleté maso. Prostě ho na pánvi rozšťouhat, jde to výborně.
Dál lze s úspěchem použít lis na brambory, normálně se s ním dělají knedle z horkých brambor. Tohle je zvlášť výhodné, pokud vaříte brambory ve slupce, netřeba před lisováním loupat. Ono se to přecedí samo, jen před přidáním brambor vždycky vyklepte starou slupku.
lis.jpg

Třetí možnost je mlýnek na brambory, je na obrázku. Dá to trošku práce, ale kaše je z něj zvláště načechraná.
mlýnek.jpg
mlýnek.jpg (31.65 KiB) Zobrazeno 8928 krát

Další možnost je šlehač. (a tady podotýkám, že to je pro mně novinka nojo, ta paměť). Uvařit bramboru na peřáčku jak psáno výše. Pak s nimi do mísy na šlehání. Nejdřív pomalu, aby vám nelétaly po kuchyni. Až zkašovatí, přidejte rychlost a kaši našlehejte skoro do pěny. Metla šlehače ovčem nesmí mít ostré hrany, lepila by (viz níže).
Z čeho tu kaši udělat. Mléko, to zná každý, že. Zkuste příště použít místo toho podmáslí. Nebo smetanu, nízkotučnou.
Nebo, přidejte do kaše nastrouhanou citronovou kůru. Nebo k mléku zakysanou smetanu.
Taky můžete při vaření, ovšem oloupaných brambor, přidal stroužek česneku na osobu. Klidně na ně pak zapomeňte, ono se to do brambor zamíchá samo.
Taky můžete česnek osmahnout na suché pánvi, i se slupkou, do hněda. Česnek uvnitř změkne, jen ho vymáčnete ven, navíc takhle ztratí čpavost a zbude jen česneková chuť.
A přátelé, nikdy, to mi prosím slibte, nikdy na brambory nevezměte robot nebo tyčový mixer, prostě pomůcku z noži. Uvolní to z brambor lepek, kaše bude lepivá, táhnoucí se, prostě jako nám dělali na vojně.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bramborová kaše

Příspěvekod parles » 05 pro 2011, 23:50

Tak já dělám brkaši na ten první způsob, šťouchadlem na brambory a kromě mléka přidávám ještě kousek másla. A někdy, když se to hodí, tak vmíchám malý kousek velmi důkladně utřeného česneku se solí, aby to vytvořilo jen takový hodně jemný a vzdálený chuťový ocásek. Nebo taky stačí vytřít stroužkem česneku stěny nádoby, ve které se kaše zpracovává. Další zajímavá varianta vznikne přidáním trochy strouhaného sýra, nějakého aromatičtějšího typu a nemusí to být jen parmazán. Tak, to je můj příspěvek k tématu, víc neumím, ale těším se na další tipy a nápady, které určitě přijdou! BB
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Bramborová kaše

Příspěvekod Mánek » 06 pro 2011, 10:31

Kaši dělám stejně jako Parles prvním způsobem a klasickým mačkadlem. Máslo přidávám vždy do horkých brambor, poté rozmačkám a teprve do rozmačkaných přiliji horké mléko, ale to vše již mimo plotnu.

Použití těch vynálezů, které drobek zmiňuje v článku jsem zavrhl, protože ten lis na brambory vyžaduje pevné nervy (ručky se při mačkání prohýbaly, aspoň u toho, co jsem měl doma) a vynaložení velké síly, to druhé "točidlo" je spíš na pasírování zeleniny než na lisování brambor.

Kromě sýra nebo česneku se dají přidat i nakrájené bylinky, např. pažitka nebo petrželka, případně i jarní cibulka. Pokud se zkombinují půl napůl brambory s cuketou nakrájenou na kostky, vznikne lehká a jemná kaše, která překvapí každého, kdo nevyzkoušel. Cuketu k vařícím se bramborám přidáme až tehdy, kdy jsou brambory téměř měkké, aby se nerozvařila. Citronovou kůru jsem ještě nezkoušel, ale určitě zkusím.

K mazlavosti kaše bych jenom podotknul, že na to nemá vliv použití tyčového mixéru nebo šlehače, ale použití odrůdy brambor s vysokým obsahem škrobu.
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Bramborová kaše

Příspěvekod drobek » 06 pro 2011, 16:10

Krásně se debata rozvinula, přesně v to jsem doufal. banan;
K tomu míchání elektricky. Podle toho co jsem se dozvěděl, škroby v bramborách se nějak změní a vytvoří to tu lepkavost, už jsem zapomněl detaily. :(
U nás máme v podstatě čtyři druhy brambor. Škrobovité, na kaši ideální. Brambory na pečení, druh Russet, velké až převeliké, jedna pro celou rodinu. Tady je lidi pečou a naříznuté jdou na talíř, s kouskem másla a zakysané šlehačky v řezu. Je to mňamózní. Taky jsem viděl kaši dělat z brambor upečených a pak oloupaných.
Pak Yukon Gold, bílé, spíš lojovité, se slabou slupkou, které se uvařené jedí i se slupkou, tak je tenoučká.
Další jsou červené, na kaši nevhodné. Ne kvůli chuti či lojovitosti, ale kvůli barvě. Jedí se taky i se slupkou, nebo uvařené, se slupkou a pak restované, je to lahůdka až dobrota. HP
Poslední jsou drobné prstíčky, však se jim říká finger potatoes, doslovně prstové brambory, něco jako drobný keřkovský rohlíček. Jsou drahé a proto bych z nich kaši ani nedělal.
K tomu mlýnku, ano, je na zeleninu, no a to přeci brambory jsou. Mistři v nich kaši dělají když se chtějí vytáhnout. Doma to nemáme a mít nebudem. Když mi na tom jó záleží, použiju ten lis, asi máme kvalitnější než ty Mánku. ;)
Úplně jsem vynechal brambory uvařené ve slupce, oloupané a nastrouhané. Ani jsem to nezkusil, nejsem ohnivzdorněj. :lol:
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bramborová kaše

Příspěvekod Mánek » 06 pro 2011, 20:28

No, brambory sice jsou podle nás zelenina (i když by nám to u dietologů asi neprošlo, protože je pořád zakazují a přitom zeleninu nakazují), jenže ta pasírovadla, co jsem tu měl v ruce, bych nekoupil ani na tu zeleninu. Prostě mizerná kvalita, z plíšku jak alobal... To bych ty brambory musel napřed nastrouhat najemno a pak by se to možná chytalo. :D
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Brambory a věci z nich

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x