Dvoubarevné gratinované brambory

Dvoubarevné gratinované brambory

Příspěvekod drobek » 06 zář 2010, 22:01

Dvoubarevné gratinované brambory
Babi

Ingredience:
6 malých oloupaných brambor (720 g),
2 malé oloupané bataty/sladké brambory (500 g),
60 g másla,
4 lžíce hladké mouky,
310 ml mléka,
125 ml kuřecího vývaru,
40 g nastrouhaného švýcarského sýra jako je Emmenthaler nebo podobný,
2 lžíce dijonské hořčice,
30 g nastrouhaného stejného sýra navíc,
2 lžíce mandlových lupínků,
1/2 lžičky mleté červené papriky,

Příprava:
Vymastit čtyři asi 330 ml velké zapékací misky. Nakrájet brambory a bataty na asi 5 mm plátky. Uvařit je každé zvlášť do měkka. Slít a nechat zchladnout. V kastrolku rozehřát máslo a přidat mouku. Za stálého míchání smažit, až vše začne bublat. Odstavit a postupně dovnitř zašlehat mléko a vývar (Bešamel). Vrátit na oheň a vařit tak dlouho, až vše zhoustne. Potom dovnitř zamíchat sýr a hořčici. Do misek střídavě rozdělit polovinu brambor a babatů, zalít je polovinou omáčky. Vše opakovat. Povrch posypat sýrem navíc, paprikou a mandlemi. Vložit do předem předehřáté trouby na 180°C a péct tak 20 minut do křupava.
Pokrm lze samozřejmě připravit jenom z jednoho druhu brambor, ale pak už nebude dvojbarevný :lol: .

Poznámka: Švýcarský sýr je středně tvrdý světle žlutý sýr s oky (dírami) jako je Emmenthaler, který má oka velká. Gruyère je o něco měkčí sýr a jeho oka jsou menší a nakonec je sýr Sapsago (z beztučného sraženého kravského mléka ochuceného jetelem), to jsou pouze příklady. V Kanadě se těmto sýrům jednoduše říká ¨švýcarské¨. Tyto sýry se dobře strouhají a teplem rozpouštějí.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Brambory a věci z nich

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron

x