Dvoubarevné gratinované brambory
Babi
Ingredience:
6 malých oloupaných brambor (720 g),
2 malé oloupané bataty/sladké brambory (500 g),
60 g másla,
4 lžíce hladké mouky,
310 ml mléka,
125 ml kuřecího vývaru,
40 g nastrouhaného švýcarského sýra jako je Emmenthaler nebo podobný,
2 lžíce dijonské hořčice,
30 g nastrouhaného stejného sýra navíc,
2 lžíce mandlových lupínků,
1/2 lžičky mleté červené papriky,
Příprava:
Vymastit čtyři asi 330 ml velké zapékací misky. Nakrájet brambory a bataty na asi 5 mm plátky. Uvařit je každé zvlášť do měkka. Slít a nechat zchladnout. V kastrolku rozehřát máslo a přidat mouku. Za stálého míchání smažit, až vše začne bublat. Odstavit a postupně dovnitř zašlehat mléko a vývar (Bešamel). Vrátit na oheň a vařit tak dlouho, až vše zhoustne. Potom dovnitř zamíchat sýr a hořčici. Do misek střídavě rozdělit polovinu brambor a babatů, zalít je polovinou omáčky. Vše opakovat. Povrch posypat sýrem navíc, paprikou a mandlemi. Vložit do předem předehřáté trouby na 180°C a péct tak 20 minut do křupava.
Pokrm lze samozřejmě připravit jenom z jednoho druhu brambor, ale pak už nebude dvojbarevný .
Poznámka: Švýcarský sýr je středně tvrdý světle žlutý sýr s oky (dírami) jako je Emmenthaler, který má oka velká. Gruyère je o něco měkčí sýr a jeho oka jsou menší a nakonec je sýr Sapsago (z beztučného sraženého kravského mléka ochuceného jetelem), to jsou pouze příklady. V Kanadě se těmto sýrům jednoduše říká ¨švýcarské¨. Tyto sýry se dobře strouhají a teplem rozpouštějí.