Chipotle chilies v Adobo omáčce
7-10 sušených středně velkých chilli papriček bez stopek a rozkrojených po délce
1/3 hrnku cibule nakrájené na 1.2cm plátky
5 lžic jablečného octa
2 stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1/4 lžičky soli
Smíchejte všechny ingredience se 3 hrnky vody. Přikryjte a vařte 1 až 1 1/2 hodiny, až jsou papričky měkké a tekutina zredukovaná na 1 hrnek. Vychlazené vydrží v vzduchotěsné uzavřené skleničce po několik týdnů. Pro pastu vše rozmixujte v mixéru a propasírujte.
Chipotle chilies jsou uzené zelené jalapeno chilies. Asi 1/5 všech chilies v Mexiku jsou zpracovaná na chipotle. Již Aztékové Jalapeno papričky udili, protože mají tlustou kůži, nedají se moc dobře usušit, aby je uchovali bez plesnivění na delší dobu (druh konzervace jako pro maso).