Omládek je druh řidšího kvásku, kdysi dříve se pravidelně používal v pekařstvích při výrobě pečiva. Pečivo s ním je nadýchanější a déle vydrží měkké. Dnes už se téměř nepoužívá, nahradila ho různá chemická zlepšovadla....
Na výrobu tohoto chlebíku nepotřebujete pekárničku, stačí robot nebo vaše vlastní ruce
Omládek: 100 ml podmáslí (šlo by nahradit určitě i kefírem nebo zředěným jogurtem), 100 ml vlažné vody, lžička medu, 250 g hladké mouky, asi 12 g lisovaného droždí - toto vše dobře prošleháme do hladka a zakryté necháme asi 35-45 minut kynout.
Přidáme 200 ml podmáslí, 100 g žitné celozrnné mouky (používám jemnou), 270-290 g hladké mouky (možno nahradit pšeničnou chlebovou), 3 lžičky drceného kmínu, 2-2,5 lžičky soli - a dobře vymícháme a uhněteme těsto. Necháme ho nakynout, pak prohněteme, uválíme bochník a znovu necháme nakynout - tentokrát už na plechu.
Potřeme ho opatrně vodou nebo vejcem s vodou a dáme do vyhřáté trouby (220°C/10min), pak teplotu zmírníme a dopečeme (200°C/asi 45min - každá trouba peče jinak.) Je dobré mít při pečení ve spodní části trouby hrnek s vodou - v zapářeném prostoru chleba lépe kyne.
Je lehounký, plný velikých pórů a po podmáslí příjemně lehce nakyslý. Celkem mi připomíná ty chleby, které se dostaly koupit kdysi dávno.
P.S. Do omládku správně patří Sladěnka (sladový výtažek), ale nemyslím, že ho budete kupovat kvůli jednomu pokusu - nahradí ji docela dobře med. Ale jestli vám chlebík zachutná a bude se líbit těsto, jakoby plné vzduchových bublinek, kupte si ji. Určitě budete s omládkem péct častěji