Na výrobu tohoto chlebíku nepotřebujete pekárničku, stačí robot nebo vaše vlastní ruce
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Omládek: 100 ml podmáslí (šlo by nahradit určitě i kefírem nebo zředěným jogurtem), 100 ml vlažné vody, lžička medu, 250 g hladké mouky, asi 12 g lisovaného droždí - toto vše dobře prošleháme do hladka a zakryté necháme asi 35-45 minut kynout.
Přidáme 200 ml podmáslí, 100 g žitné celozrnné mouky (používám jemnou), 270-290 g hladké mouky (možno nahradit pšeničnou chlebovou), 3 lžičky drceného kmínu, 2-2,5 lžičky soli - a dobře vymícháme a uhněteme těsto. Necháme ho nakynout, pak prohněteme, uválíme bochník a znovu necháme nakynout - tentokrát už na plechu.
Potřeme ho opatrně vodou nebo vejcem s vodou a dáme do vyhřáté trouby (220°C/10min), pak teplotu zmírníme a dopečeme (200°C/asi 45min - každá trouba peče jinak.) Je dobré mít při pečení ve spodní části trouby hrnek s vodou - v zapářeném prostoru chleba lépe kyne.
Je lehounký, plný velikých pórů a po podmáslí příjemně lehce nakyslý. Celkem mi připomíná ty chleby, které se dostaly koupit kdysi dávno.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
P.S. Do omládku správně patří Sladěnka (sladový výtažek), ale nemyslím, že ho budete kupovat kvůli jednomu pokusu - nahradí ji docela dobře med. Ale jestli vám chlebík zachutná a bude se líbit těsto, jakoby plné vzduchových bublinek, kupte si ji. Určitě budete s omládkem péct častěji
![mavani BB](./images/smilies/mavani.gif)