Recept od Bony z labu je stále aktuální a stále stejně dobrý. Sice by se špízy daly udělat i na grilu, ale zase bychom přišli o skvělou omáčku...
Ingredience:
100 g sušených vypeckovaných švestek
250 g stehenních kuřecích řízků,
250 g vepřové panenky,
150 g anglické slaniny
2 červené cibule,
2 lžíce másla
olej
1 lžíce švestkových povidel (případně medu)
1 lžíce hladké mouky
250 ml černého piva
černý pepř
sůl
4 kovové špízové jehly nebo předem namočené dřevěné špejle s hrotem
Příprava:
Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky.
Panenku (já jsem sice použil plecko, protože jsem zjistil, že panenka nějak zmizela, ale na škodu nebylo) i kuřecí řízky nakrájíme na kostičky o hraně cca 2 cm, osolíme je a opepříme.
Cibuli nakrájíme na klínky.
Na špízové jehly střídavě napichujeme kousek panenky, klínek červené cibule, kousek kuřecího a sušenou švestku obalenou ve slanině.
Špízy opečeme ze všech stran na pánvi v oleji s jednou lžící másla.
Hotové špízy vyndáme a udržujeme teplé v alobalu nebo předehřáté troubě (cca 90°C). Přebytečný tuk z pánve slijeme a ponecháme 1-2 lžíce výpeku. Přidáme lžíci čerstvého másla, necháme ho rozpustit a zasypeme lžící hladké mouky.
Prosmahneme, zalijeme černým pivem
a zašleháme lžíci povidel nebo medu.
Omáčku necháme probublat a zredukovat, podle chuti ji doladíme solí a pepřem.
Na talíři s ní přeléváme nebo podléváme špízy. Doporučená příloha od Bony jsou různě upravené brambory (nejlépe šťouchané s restovanou cibulkou).