- kucharka-zpatky-domu-obalka.jpg (6.6 KiB) Zobrazeno 2779 krát
O knizeJAK VZNIKALA KUCHAŘKA ZPÁTKY DOMŮ
Nejprve jsem vybrala recepty…
Na začátku stále moje touha napsat kuchařku s opravdovými recepty. Nechtěla jsem knížku, která se „upeče" na stole odpovědného redaktora v nakladatelství, a to nákupem licenčních fotografií a bůhvíkolíkátým přemícháním receptů na dalších 100 nejlepších receptů mezinárodní kuchyně. Kdo doma vaří pošírované lososy a citrónová želé? Myslím, že lidem dnes daleko víc chybí pořádné jídlo: silná knedlíčková polévka, báječný drobenkový koláč a křupavá vepřová pečeně na neděli. Někdy máme zase chuť si s jídlem pohrát a zaexperimentovat. A tak jsem vybrala recepty, které respektují naše středoevropské kořeny a tradice, ale v duchu moderního evropanství dokáží opatrně vstřebávat i nové trendy.
všechno jsem nakoupila…
Hledala jsem v supermarketech, brázdila trhy, prozkoumávala malé obchody. A právě proto jsem mohla k surovinám připsat, kde je shánět. Abyste nemuseli na cestě za dobrým jídlem překonávat žádné velké překážky, abych vám mohla cestu co nejvíc zkrátit. Recepty jsem se proto snažila navázat hlavně na nabídku řetězců. I když – ne vždy lze určit, které Tesco má a které nemá potřebné zboží. Jezdím také mimo město a vím, že zásobovací situace leckdy není snadná. Můžu vám proto poradit jediný způsob, který na chudou nabídku funguje: nedostatkové potraviny neúnavně poptávejte nebo objednávejte. Dovozci totiž často říkají, že je neprodávají, protože my zákazníci o ně nejevíme zájem. U svého „zelináře" jsem si zájmem prosadila polníček, roketu i čerstvý koriandr. Nevzdávejte se: vždyť nejde o luxus a exotiku, ale o rostliny, které by mohly růst za rohem na poli.
pak jsem vařila…
Všechny recepty prošly nekompromisním sousedským testem. Vařila jsem nejen já, ale i moje kamarádky, pak taky máma a Terezka od vedle a taky Jana…, zkrátka vždycky několik lidí po sobě. Vznikla tak trojnásobně vyzkoušená domácí kuchařka: doma napsané, doma vyzkoušené recepty, teď hledají cestu, jak by i vám mohlo být doma co nejlépe.
a znovu vybírala a psala.
Než se recepty protlačily do kuchařky, prošly téměř všelidovým hlasováním: ochutnávaly a vybíraly moje děti, neteř, synovec, babička, kamarádky, sousedé a taky prodavači v celém okolí. Kdybyste náhodou u nás na zastávce slyšeli hlouček lidí, co diskutují, zda je lepší „tarte tatin" nebo „tarte lemon", bude se s největší pravděpodobností jednat o spolupracovníky mojí kuchařky.
A jak dopadlo mé soukromé Zpátky domů?
Z výsledku mám radost: protože jsem se nenechala tlačit žádným jiným časem, než svým vlastním, nedělala jsem chyby, které by mě mrzely. Jsem na kuchařku stejně pyšná, jako jsem bývala na svou kariéru, jenže jsem teď prostě šťastnější: Za touhle prací nestojí žádné utrpení a práce po nocích, jen radost a nadšení několika lidí. Nemám výčitky svědomí kvůli rodině, ani nepadám únavou a vyčerpáním. Hodně pracuju a mám se líp… Ochutnejte!
Knihu lze zakoupit zde: http://www.perutyn.eshop-zdarma.cz/inde ... duct&id=33