1000g brambor uvařených ve slupce
250 g vařených bílých fazolí / jsou dobré i z konzervy/
mrkev, celer a petržel uvařené ve slané vodě
1 mírně nakyslé jablíčko
1 cibule
citronová šťáva
3 lžíce majonézy
2 lžíce zakysané smetany
sůl
pepř
Brambory uvařené ve slupce nechám mírně vychladnout, dobře je oloupu, nakrájím na větší kostičky a zakápnu olejem. Jen zakápnu, aby ovoněly a zvláčněly.
Osolím a opepřím a opatrně, aby se kostky brambor nerozpadly, promíchám.
Když se solí a pepří brambory ještě teplé, dostanou lepší chuť.
K bramborám přidám na jemné kostičky nakrájenou cibuli, uvařenou zeleninu a na malinké kostičky nakrájené pěkné jablíčko.
Přidám uvařené bílé fazole. Používám-li fazole z konzervy, několikrát je na cedníku pod tekoucí vodou propláchnu.Na obalu plechovky je sice napsáno, že obsahuje mimo fazolí jen sůl, ale já tomu tak docela nevěřím.
Smíchám majonézu se zakysanou smetanou, to dělám pro chuť, ale i pro odlehčení syté majonézy a vpravím do salátu.
Teď jsou již brambory prochladlé a mohu je proto bez obav, že by se rozpadávaly promíchávat.
Ochutnám, přisolím, připepřím a zakápnu citronovou šťávou.
Dám do ledničky a nechám vychladnout.