Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, ale je potřeba brát na zřetel v
jakých podmínkách chov probíhá. Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv.
kožovcem - kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty,
proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni,
která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z
těchto chovů, a tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko
zvážit.. Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, a proto:
1) Má méně jodu, protože je sladkovodní
2) Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta
řeka, která sbírá všechny humusy, které do ni amíci naházeli ve válce s
Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co Vietnamu je.
3) Nikdy není čerstvý, vždy je dovezený přes půl planety.
A proto NEBRAT !
Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - že nemá kosti, proto vhodná
pro děti, strašně zdravá, mořská. Omyl !!!
Pěstuje se ve sladkých vodách, špinavého Mekongu, v teplé vodě rychle
dorůstá do "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je
krmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není,
protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech mají
až 50% vody).
Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě
nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde
prodává jako čerstvá fileta - neexistuje, je to vyrobeno rozmražením -
čerstvý pangas se sem vůbec nedodává. A poslední věc - už jste viděli
kvalitu za takový mrzký peníz ? A z Vietnamu je cesta dlouhá... A proto -
vezměte rozum do hrsti a kupte si raději kapra.
Podívejte se na tuto stránku:
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/3 ... gray-sole/ jsem zvědav jestli Vám ještě bude chutnat!
Tak tohle jsem asi před dvěma roky dostal mailem od známého a opravdu mě přešla chuť! Ale zpátky k receptu - s tím pstruhem to musí být dobrota!