Recept je od Wydry, převzat s jejím souhlasem z Labužníka.
3 velké bulvy červené řepy
10 cm čerstvého křenu
1/2 l vody
2 lžíce cukru
5 lžic vinného nebo rýžového octa
2 plné, kávové lžičky fenyklu
1 lžička (i víc) soli
___________________________________
majolka, majonéza
Postup
Řepu dáme na 30 min vařit, celé bulvy. Současně svaříme 1/2 l vody s fenyklem, cukrem, octem a solí (necháme pár min lehce čeřit).
Uvařenou řepu zchladíme, velice snadno oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Do nich nastrouháme 10cm křenu. (Zmrazený křen se strouhá nejlíp).
Svařenou octovou vodu – vlažnou – nalejeme do řepy, zamícháme a eventuelně dosolíme.
__________________________________________
V těchto poměrech zpracovaná řepa lze konzumovat hned, může se zasterilovat, nechat v lednici ve sklenici, vydrží i měsíc (jen když se na ní zapomene, jinak je hned snězená) a když se odebere do misky a smíchá s majonézou, pak chybí slovní ekvivalent pro tu úžasnou chuť.
Doporučená příloha: pečivo, maso, knedlíky s vejci