Dostal jsem dopis od Buntera se dvěma recepty. I když se jedná o rybí recepty, myslím, že je to spíše článek patřící do této rubriky, a proto jej uvádím zde. Vysvětlivky výrazů jsou pod recepty.
Norský zázrak
Stává se to jednou do roka. Z obrovských, na živiny bohatých oblastí v Barentsově moři, připlouvají miliony skrei na místa u Lofot, kde se vytírají. Plny síly, energie a načerpaných živin plují skrei vstříc svému poslání, ale zároveň vplouvají do tenat, která jim chystají tisíce čekajících a děkujících rybářů.
Této pohádky se lidstvo zúčastňuje více než tisíc let. Společenství přicházejí a odcházejí, radují se, nebo jsou pohroužena v zármutek, generace následují generace. Ale to nejdůležitější a nejpodstatnější je to, že miliony lidí si berou z moře to nejlepší, ten kousek daně, která jim patří. Na mølje, na sušení a na solení. Receptů je mnoho a bude jich čím dál víc.
Nyní máte možnost zúčastnit se té letošní norské skrei pohádky. Na pultech rybáren najdete krásné, čerstvé, letošní skrei. Pozvi přátele či rodinu, nebo si to užij úplně sám. Jak se rozhodneš, je na tobě. Tady jsou dva recepty.
Skrei s voňavými houbami, chorizem a bramborovou kaší
Suroviny:
750 g hřbetních filetů ze skrei,
1/2 citronu,
2 lžičky soli,
8 plátků choriza
Bramborová kaše:
500 g brambor,
75 g nesoleného másla,
50 ml smetany,
muškátový oříšek,
kousek citronu,
pepř,
sůl
Houby:
200 g aromatických hub,
2 cibule,
50 g másla,
200 ml červeného vína,
kousek citronu,
2 lžičky tymiánu,
2 lžičky hnědého cukru,
pepř,
sůl
Příprava:
Filety nakrájíme na 4 stejné díly. Vložíme je do zapékací misky, zakapeme citronem, osolíme a na každý kousek filetu položíme 2 plátky choriza. Nádobu přikryjeme a necháme několik hodin stát. Poté předehřejeme troubu na 200°C a pečeme skrei asi 8 minut, to podle velikosti. Uvaříme brambory a uděláme bramborovou kaši. Přidáme do nich máslo, smetanu, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakrájené houby a cibuli orestujeme na másle, zalijeme červeným vínem, přidáme citronovou šťávu, tymián a hnědý cukr. Necháme vydusit na hustou šťávu a dochutíme solí a pepřem.
Skrei s mrkvovou kaší
Suroviny:
800 g skrei,
2000 ml vody,
100 ml soli,
150 g anglické slaniny,
500 g mrkve,
3 lžíce másla,
4 lžíce hladké mouky,
400 ml mléka,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
sekaná petrželka
Příprava:
Skrei nakrájíme třeba na podkovy a nasolíme je. Mrkev oškrábeme, uvaříme doměkka a scedíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme mrkev, smetanu a rozmačkáme na hladkou kaši, kterou dochutíme solí a pepřem. Dáme vařit vodu. Když voda vře, vložíme do ní nakrájené skrei, ale jen tolik porcí, kolik se jich okamžitě sní. Hrnec přiklopíme, necháme přejít varem a odtáhneme z tepla. Skrei necháme táhnout podle velikosti 5-8 minut. Nakrájenou a do křupava opečenou slaninou pokrm přelijeme a posypeme petrželkou. Nezapomeňte nahřát talíře!!!
Vysvětlení výrazů:
Skrei je norský výraz pro tresky, táhnoucí na Lofoty ke tření.
Mølje je silná a tučná polévka z tresčích jater. Připravuje se tak, že se do talíře naláme flatbrø, což je slabý, téměř průhledný plátkový "chléb", něco jako "knädkebrott", a ten se v talíři zalije vývarem. V severním Norsku se to praktikovalo (a snad ještě někde praktikuje) jako tradice. V západním Norsku se nalámaný chléb zaléval velmi tučným skopovým vývarem z kostí a tučných odřezků.
Jsou to staré dobové poznatky. Dříve bylo málo tuku a tak se do těla doplňoval tímto způsobem. Možná, že nějaký sedlák si to doma ještě dá. Novější recepty zahrnují již i cizozemské suroviny, jako chorizo, atd., o čemž neměl norský sedlák nebo rybář ani páru. Vcelku jsou všechny norské recepty velmi jednoduché. Solí se a pepří, a případně používá ještě to, co dala zahrádka nebo pole. Norsko, než se našla nafta, bylo jedna z nejchudších zemí světa.