Tuto dobrůtku dovezla na sraz do Malenovic naše dcera Klárka. Poprosil jsem ji, aby tu recept zveřejnila, protože někteří účastníci po něm toužili.
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
cca 250 g majonézy (tatarky)
2 lžíce oleje
trochu soli
1 kostka kvasnic (42 g)
1 hrnek mléka
2 lžičky cukru
1 vejce na pomazání
Náplň:
30 – 40 dkg slaniny (tenčí plátky)
0,7 l kysaného zelí
Příprava:
Připravíme si kvásek z jednoho hrnku vlažného mléka s dvěma lžičkami cukru a 42 g kvasnic, který smícháme s ostatními ingrediencemi.
Zpracované těsto může být řidší, podle typu mouky. Těsto se může ihned plnit, nejdříve plátky anglické slaniny pak podušeným zelím na cibulce (nezahušťovat). Vyjde na dva záviny. Pomazat vejcem rozmíchaným v mléce.
Těsto je vhodné i na sladko.