Ještě chvilku zůstaneme věrní maďarské pustě v hortobáďské oblasti. Místo krkovice lze použít i jiné maso, například hovězí či skopové nakrájené na řízky, ale doma je momentálně přebytek vepřové krkovičky, proto jsem ji použil i v názvu receptu. Vlastně by byl asi vhodnější název Hortobáďské maso. Myslím, že jsem se docela zamiloval do maďarské kuchyně a že budu hledat její další radostné recepty k vyzkoušení!Jako příloha jsou použity halušky, ale vzhledem k různicím ohledně toho "jediného správného receptu" na jejich přípravu, ponechávám raději návod na jejich přípravu povolanějším...
Ingredience:
800 g vepřové krkovice,
2 cibule,
2 zralá rajčata,
2 zelené papriky,
4 stroužky roztřeného česneku,
2 lžíce sádla,
2 lžíce rajčatového protlaku,
hladká mouka,
1 lžička drceného kmínu,
1 lžička majoránky,
1 lžička mleté pálive papriky,
sůl
Popis přípravy:
Vykostěnou krkovičku umyjeme, nakrájíme na plátky, pomoučíme a opečeme z obou stran na rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, pálivou papriku, rajský protlak, drcený kmín, česnek a majoránku, podlijeme horkou vodou nebo vínem a povaříme. Do horké šťávy vložíme zpět maso a pod pokličkou dusíme. Když je mäao napůl udušené, přidáme očištěnou a pokrájenou zelenou papriku a rajčata a všechno doměkka udusíme.
Tip:
Podáváme s haluškami a zapíjíme dobrým maďarským vínem.