Koupil jsem při návštěvě Polska kilo žampionů (krásně čerstvé, za třicet - no nekup to! ), a stále jich ještě několik v lednici přežívalo. Co s nimi? Tuhle nerudovskou otázku vyřešil tento recept.
Ingredience:
700 g žampionů,
200 g strouhaného sýra,
2 stroužky česneku,
2 vařené brambory,
hladká mouka,
1 cibule,
2 vejce,
pepř,
olej,
sůl
Popis přípravy:
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme ji v kastrolu na oleji. Žampiony nakrájíme na drobné kousky, přidáme je do kastrolu k cibuli, osolíme, opepříme, přidáme velmi jemně nasekaný česnek a dusíme, dokud se nevypaří veškerá přebytečná tekutina. Poté vypneme vařič a necháme trochu schládnout.
Sýr i brambory jemně nastrouháme a přidáme k orestovaným houbám.
Přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, zahustíme je moukou nebo strouhankou.
Směs necháme 10 minut odpočinout a poté z ní tvarujeme placičky, které obalíme v mouce.
Placičky ihned smažíme do zlatova v rozehřátém oleji.
Hotové podáváme s bramborovou kaší.