Klasické české rohlíky

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Klasické české rohlíky

Příspěvekod Mánek » 31 pro 2011, 20:08

Vyměnil jsem s Ivou svoji "Sladkovodní kuchařku" za její kuchařku "Pekárnománie". Dnes jsem z ní vyzkoušel klasické české rohlíky, a výsledek je famózní. Jen jsem k výrobě omládku nepoužil sladěnku ani med, ale lžičku černé melasy. Velký úspěch, omládek nakynul tak krásně, že mi v pekárně vyhodil lopatky z hřídelek! Dovolil jsem si tento recept zkopírovat z Iviných stránek (http://www.primapekarna.estranky.cz) sem, se svými fotkami a doplněním mých poznatků. Snad mi bude odpuštěno!!!
CC


Suroviny:
Omládek:
100 ml vlažné vody,
lžička Sladěnky (medu, nebo černé melasy),
10 g droždí,
125 g hladké mouky

Dále:
5 g cukru,
140 ml vody,
7,5 g soli (asi 1,5 lžičky),
355 g hladké mouky,
25 g tuku (dala jsem olivový olej, možné dát i margarín nebo sádlo - ne Heru)

Postup:
Suroviny na omládek necháme v pekárně na pár minut jen umíchat, pak v zavřené 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a necháme umíchat a vykynout těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

Tyto rohlíky jsou.................prostě staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe.

Z poloviny těsta jsem umotal klasické rovné rohlíky, z druhé poloviny minirohlíčky plněné šunkovými dvojhubkami:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po vytažení z trouby se rohlíky zdají být "křupavé" až příliš, ale po chvíli se to spraví na tu správnou křupavost.

HP BB
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Klasické české rohlíky

Příspěvekod noskovice » 01 led 2012, 10:29

Mánečku, ty minirohlíčky bych si dala hned. Vypadají moc pěkně. HP
Uživatelský avatar
noskovice
Učedník
 
Příspěvky: 22
Registrován: 06 lis 2010, 17:42

Re: Klasické české rohlíky

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 01 led 2012, 14:07

Ty si určitě udělám, originál české rohlíky mi tu chybí, i když tu je pečivo ve všech možných variantách. Dík Manečku.
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Klasické české rohlíky

Příspěvekod drobek » 02 led 2012, 16:07

Mánku, jak Ivu znám určitě se zlobit nebude. Vždyť jí vlastně děláš reklamu. BB
Pekárnománii mám, zatím jsem podle ní pekl jednou a zrovna moc se to nepovedlo, no ale to nebyla vina Ivy, a doufám ani moje, svádím to na mouku. Měl jsem ji doma tak dlouho že jsem zapomněl co to je. Podle barvy jsem hádal žitnou, podle výrobku to byla pšeničná celozrnná. Nechtělo se to mrcha upét a neztmavlo to. Dík za poznatek s melasou, byl jsem rozhodnut to zkusit. Sladěnka se sem jaksi nedováží, zato melasy světlé i tmavé jsou plné regály. Jdu na to. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Klasické české rohlíky

Příspěvekod iva2111 » 02 led 2012, 17:40

drobek píše:Mánku, jak Ivu znám určitě se zlobit nebude. Vždyť jí vlastně děláš reklamu..... HP

Jojo, Iva se nezlobí, naopak! :lol: Iva je ráda....a drobek má pravdu - beru to jako dobrou reklamu GG

Mánku, doufám, že odzkoušíš (s dobrým výsledkem) i spoustu dalších receptů. Držím palce! BB
Uživatelský avatar
iva2111
Učedník
 
Příspěvky: 20
Registrován: 31 led 2011, 09:12
Bydliště: Nádherný kraj jižní Moravy.....u Kyjova :-)

Další

Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron

x