Co je to "Kofta" netuším, ale kebab je připravován buď z mletého jehněčího, nebo také klasicky z masa nakrájeného na kostky a napíchaného na špíz. Tolik recepty z internetu, které se všechny tváří jako "jediný správný recept". Já se s kebabem potkal v Bulharsku, tudíž jsem si zvolil tuto variantu, i když jehněčí nemaje, použil jsem směs hovězí/vepřové. No a taky to dopadlo velmi chutně!
Ingredience:
4 stroužky česneku
1 čajová lžička soli
500 g mletého jehněčího masa
3 lžíce strouhané cibule
3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 / 2 lžíce mleté skořice
1 / 2 lžičky mletého nového koření
1 / 4 lžičky kajenského pepře
1 / 4 lžičky mletého zázvoru
1 / 4 lžičky mletý černý pepř
bambusové špejle, namočené ve vodě po dobu 30 minut (u elektrického grilu není třeba máčet)
Popis přípravy:
Česnek se solí utřeme do pasty a přidáme jej do mletého masa spolu s cibulí, petrželkou, koriandrem, kmínem, skořicí, novým kořením, kajenským pepřem, zázvorem, pepřem a dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme koule, které obalíme kolem špejlí, urovnáme do cca 2 cm silných šišek, umístíme kebaby na plech, přikryjeme a necháme odležet v chladu nejméně 30 minut, nebo až 12 hodin.
Předehřejeme venkovní (nebo jiný) gril na střední teplotu a lehce olejem potřeme rošt. Špízy grilujeme na předehřátém grilu a průběžně je otáčíme, dokud maso nedosáhne požadovaného stupně propečení, což trvá asi 6 minut (na médium).
Na elektrice nastavené na nejvyšší teplotu mi to tedy trvalo chvilku déle, než v receptu deklarovaných 6 minut, ale šťavnaté a chutné to bylo velice!