Stan, já mám zkušenost s al dente nudlemi, špagetami a tak. Oni je opravdu nedovářejí, protože by se v omáčce rozvařily.
Když jdou z hrnce rovnou do majdy, jsou horké a dovaří se ve vteřinách na stupeň "akorát". Pokud je vaří dopředu, a to většinou ano protože nelze v restauračním provozu vařit každou porci zvlášť, uvaří je, přecedí bez přídavku oleje, smyl by se škrob na který se omáčka nalepí. Potom porci po porci ohřejí ve vařící vodě v kolandru a dodělají v omáčce. Tohle je postup dělaný a doporučovaný v restauracích, doma se samozřejmě vaří jinak, z hrnce rovnou do pánve, omáčku doředit na požadovanou hustotu vodou z těch nudlí, zase pro ten škrob. A zase tam jdou nedovařené, tím nemyslím tvrdé, a je víc způsobů jak to zkusit:
1) kousnout no toho
2) uříznout a uvnitř musí být maličká stopa bílého nedovařeného,
3) způsob nejpodivnější, hodit špagetu na stěnu. Když se přilepí a samovolně zkroutí je akorát.