Grilované jehněčí s meruňkovým čatní
Maso: jehněčí kýta, asi 3 kg (7 Lb) Suchá směs na grilování:
1/4 hrnku sladké papriky
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce cumin (římského kmínu)
1 lžíce mleté skořice
2 lžičky koriandru
4 stroužky česneku utřeného na pastu
1 lžička kosher krystalové soli
1 lžička pepře
Všechno smíchejte. Koření vetřete do masa, opečte na roštu, aby se uzavřely póry v mase. Pak napíchněte na otočný rožeň a grilujte 1 1/4 - 1 1/2 hodiny na středně hotový stupeň. Před krájením nechte 10 minut odpočinout.
Nemáte-li motorový otočný rožeň, kýtu nakrájejte na silnější řízky a ty normálně grilujete na roštu.
Meruňkové čatní:
2 lžíce olivového oleje
1 velká žlutá cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně utřené
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 jalapeno paprička (feferonka), jemně nasekaná a bez semínek
2 hrnky meruňek, 20 minut namočené v horké vodě a pak usekané
2 lžíce hnědého cukru
1 hrnek jablečného octa
1/4 hrnku hrubě usekané petrželky
Sůl a pepř
Na pánvi rozpalte olej, na něm osmahněte cibulku do lehce zlatova, 6 - 7 minut. Přidejte česnek, zázvor a papričku, osmahněte ještě 2 minuty. Přidejte meruňky, ocet a cukr, uveďte do varu. Zmírněte oheň a nechte zlehýnka bublat ještě 30 minut, za občasného zamíchání, až to "zmarmeládovatí". Přidejte petrželku, sůl a pepř podle chuti, nechte vychladnout.
Servírujte řezy jehněčí kýty zalité čatní v pokojové teplotě.