Já vím, že Mánek zelí doma dělá, ale nikdy sem recept nedal a tak to zdá se musím rozpoutat.
2 ¼ kg zelí (asi dvě hlavy)
1/3 šálku soli (je-li to více bude příliš slané, i když méně, bude to "chlupaté"
2 litry studené převařené vody
Můj dodatek - kmín. Tom je dělá po polsku, bez něj.
Nejprve se ujistěte, že všechny použité nádobí na tento projekt jsou velmi čisté. Kamarád Tom dělá takhle pro svou restauraci všechno kysané zelí, a já jsem svědek, že je velmi dobré. Ne příliš kyselé, můžete přidat ocet až se to bude vařit, ale jak se to vyndá?
Nakrájejte zelí (pokud máte food procesor je tento krok maličkost) a dejte do škopku kde zelí bude kvasit. Přidejte 2 litry studené převařené vody a sůl.
Smíchejte vše dobře a pevně umačkejte. Dejte čistý talíř navrch a zatěžte tím, co používáte pro účely (vařením očištěný kámen). Zatlačte jemně, ale pevně.
Tekutina by měla vystoupit až přes talíř.Jestli ne, přidejte vodu a sůl. Zakryjte utěrkou nebo čistým plátnem, aby bylo chráněno před mouchami a prachem.
Každý den odstraňte talíř a omyjte. Pokud existuje nějaký kal nebo pěna na povrchu vody, odstraňte jak můžete lžící.
Po několika dnech ochutnejte. Začne kysnout během několika dnů a bude i nadále zrát jak dny plynou dál. Jak rychle kvasí závisí na teplotě vašeho domu (Tom to má v garáži). Mělo by být jedlé asi za sedm dní. Fermentaci zastavíte kdykoli to bude „akorát“.
Zelí dejte do do čistých sklenic a do chladničky kde vydrží dlouhou dobu.