1 ½ kg nejkvalitnějšího hovězího pupku jaký seženete (skirt nebo flank steak)
1 hrnek ananasového džusu
1/2 lžíce soli
2 lžičky černého pepře
2 lžičky sušeného česneku
2 lžičky sušené cibule
2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky provensálského koření
1 velká nebo 2 malé bílé cibule, tence nakrájené
1 lžička kukuřičného nebo řepkového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce hořčice
1 lžíce vody
Sůl a pepř na dochucení
Nejméně dvě hodiny před podáváním, odstraňte tuk z masa, nakrájejte 2 cm proužky a dejte na pánev. Dejte ananasový džus, sůl, pepř, česnek, cibuli , papriku, muškátový oříšek a bylinky do misky a důkladně promíchejte. Nalijte na maso. Vařte a míchejte asi 15 minut, to urychlí marinování.
V pánvi povařte cibuli asi pět minut ve vodě s hořčicí, solí a pepřem. Pak zakryjte a duste na mírném ohni asi deset minut, zatímco se steak griluje. Pro středně syrové, grilujte maso asi tři minuty na každé straně. Podávejte na ohřátých talířích na lůžku cibule. Originál recept doporučuje sladké brambory jako přílohu.
Případně je tu ještě zjednodušená varianta:
1/4 hrnku olivového oleje
2 polévkové lžíce octa
1 1/2 lžičky soli
1/8 lžičky Tabasca
1 lžička oregana
1 lžička. chili koření
1 mletého česneku
1/2 – 1 kg steaku z pupku kravky
Smíchejte prvních 7 složek. Marinujte steak v této směsi po dobu několika hodin. A dál už je to stejné, až na tu cibuli.
Na obrázku je arrachera steak, ale leží na grilovaném listu kaktusu nopal. To v česku pokud vím k mání není, tady sice jo, ale jednou mi to stačilo. Jak může existovat jako jídlo něco, co nemá ale vůbec žádnou chuť???
No a abych to napravil, spáchal jsem ho znova, tentokrát je skutečně na cibuli, jenže je pod masem a není vidět. K tomu jsem opekl brambory, my ty sladké moc neradi. U toho je miska quacamole a na druhé straně, ale mimo obraz je miska se salsou.