Kdo nemá rád smažený květák ať nečte dál. Tenhle recept přidala Anka do komentářů v Kudlance.cz, a protože my květák moc rádi, a protože mně to zaujalo, musím se o to podělit. Znovu opakuju, není to recept můj, cituji doslova Anku.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
středně velký květák,
půl hrnku hladké mouky,
2 vejce,
sůl,
půl hrnku vody,
olej,
strouhanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku).
Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka.
Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid).
Posypeme strouhankou.
Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny.
Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout.
Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery).
Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová.
Na závěr poznámka moje: Nedal jsem strouhanku do těstíčka ale nasypal navrch, něco těstíčka steklo a na alobalu se udělaly nesmírně chutné připečánky. Pro první pokus jsem nedal sýr, ale příště bude, do těstíčka. Musím zkusit oboje. Jako strouhanku používáme už dlouho Panko, to je hrubá strouhanka z jakéhosi japonského chleba. Jednou jsme to zkusili a už nikdy jinak. Chtělo to trochu delší pobyt v troubě, ale už jsme měli hlad.