Při nákupu v Makru jsem neodolal a koupil si dva menší mořčáky chutné (mořské vlky). Byli tak akorát, každý měl asi 300 gramů, což stačilo na jeden opulentní oběd pro dva lidi.
Ingredience:
2 mořčáci po 300 g,
1 malý plátek celeru,
2 zelené papriky,
8 cherry rajčátek,
1 menší mrkev,
1 malá petržel,
1 malá cibule,
máslo,
pepř,
sůl
Příprava:
Očištěné a šupin zbavené ryby osušíme, ze všech stran osolíme a opepříme, a necháme asi 20 minut odležet.
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na jemno a orestujeme na lžíci másla.
Po dvou minutách ke kořenové zelenině přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, ještě orestujeme do zesklovatění cibule a necháme vychladnout.
Zeleninovou směsí naplníme břišní dutiny ryb,
přidáme kousek másla
a položíme je do pekáče na plátky másla. Plátky másla položíme i na horní stranu ryb.
Papriky zbavíme jader, podélně rozpůlíme a nakrájíme je na proužky, cherry rajčata nakrájíme na čtvrtiny. Papriky a rajčata rozložíme kolem ryb, osolíme je a opepříme. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 35 minut. Během pečení ryby přeléváme výpekem a 10 minut před koncem pečení odkryjeme.
Podáváme s vařenými brambory.