Nejprve lehce po obvodu celé ryby nakrojíme kůži.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys002_230818.jpg)
U ocasní ploutve oddělíme kousek kůže od masa, uchopíme dvěma prsty (je lépe použít utěrku,nebo kombinačky) a stejnoměrným tahem stahujeme kůži směrem k hlavě. Druhou rukou si přidržujeme rybu za ocas.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys003_230817.jpg)
Po stažení kůže z jedné strany se dostaneme k čistému masu, které je třeba oddělit – sfiletovat – od kostry.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys005_230815.jpg)
Nyní můžeme použít dva způsoby k vykrojení filátek. Buď prořízneme maso kolem páteře a odkrajujeme je směrem ven, nebo filetovací nůž položíme na plocho na okraj hřbetní či břišní ploutve a po kostech maso seřízneme směrem k páteři.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys007_230813.jpg)
Vykrojíme filátko i z druhé poloviny ryby, otočíme ji a postup zopakujeme i na druhé straně.Obkrojíme kůži,
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys008_230812.jpg)
stáhneme ji,
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys011_230809.jpg)
a vykrojíme maso. Tím dostaneme z každé ryby čtyři filátka bez kostí.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/8837/plnenyPlatys015_230805.jpg)
Kůži, hlavu a kostru použijeme na přípravu vývaru, který scedíme a vyvařené zbytky ryby vyhodíme.
![hapa HP](./images/smilies/hapahapa.gif)