Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod drobek » 16 led 2013, 22:42

CC Hergot lidi, vy mně snad přemluvíte, moc už nechybí. Než jsme prodali dům i s lokomotivou, udil/griloval jsem v ní žebírka. Uvidím zda se pustím do opravdového uzení. Nevadilo mi, že to bylo neautomatické, seděl jsem u toho, pil pivo a bylo mi dobře. Mirďo, určitě přijedu na průzkum. HP BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod Mirďa » 17 led 2013, 08:59

Už se Tě nemůžu dočkat, za kolik že to máš?
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod drobek » 17 led 2013, 16:13

Dneska za 110! banan; My se taky nemůžeme dočkat.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod j3david » 20 led 2013, 15:56

Tak chci doplnit zkušenosti, protože mám za sebou první "vážné" uzení. Zpracoval jsem asi 5 kg prasečího masa z zůzných partií čuníka plus kuře a nějaké klobásky. Jenom tak že jsem to chtěl vyzkoušet a něco se naučit. Nebudu tady popisovat recepty, to se dá najít jinde, navíc pro uzení se asi nic moc nového vymyslet nedá. Navíc, protože jsem si spolu s udírnou koupil i směs na lák (sůl s příměsemi) originálně od Bradleyho, důsledně jsem použil tuto směs, takže o nějakém receptu nemůže být ani řeč. Prostě jsem to použil tak jak je to napsáno na krabičce. Jenom poznámka ke "zdravostravovacím puristům". Krabička se směsí je balena někde v Anglii, USA, nebo v Kanadě. Ve složení je mimo jiné uveden i "sodium nitride"! Což je dusitan sodný, takže vlastně jde o variantu pragandy. Kdo nechce, nemusí. Já jsem nasolil nasucho, zavakuoval a uložil do ledničky na tři dny. Občas když jsem si vzpoměl jsem to otočil. Před uzením jsem maso ovlažil v horké vodě, nechal chvilku okapat a vložil na rošty do udírny. Udil jsem i kuře (rozporcované na čtvrtky) a přeuzoval jsem nějaké ty klobásky aby se využil prostor. Co budu vykládat, dopadlo to nad očekávání, maso bylo prosolené a růžovoučké až dovnitř, dobré, křehké. Celkem jsem udil 10 hodin na 60 stupňů, kuře jsem vytáhl po 5 hodinách a klobásky mizely průběžně jak přicházeli sousedi a mizela slivovice.
Vše opravdu běželo jak mělo, žádný zádrhel. Nicméně po skončení uzení udírna zůstala zevnitř zadehtovaná a černá - samozřejmě voňavá. Teď mám ale dotaz. Jak to čistit? Čím a jakým postupem? Nebo to nechat tak a mít to "zakouřeno" pro další uzení? Mirďo poraď. Nicméně protože odjíždím na další ze svých déletrvajících služebek jsem to vyčistil po předchozím zahřátí (bez tablet, bez kouře) pomocí prostředku na čištění grilu. Protože však ten je na bázi kyseliny fosforečné a vnitřní plechy udírny jsou hliníkové, mám trochu pochybnosti. Samozřejmě jsem to následně ještě vymyl teplou vodou, ale přece jenom ... není něco účinného a doporučeného?
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Bradley - automatická a poloautomatická udírna

Příspěvekod Mirďa » 29 led 2013, 18:19

Tak trošku mi příspěvek utek a nezaregistroval jsem jej, takže reaguji až nyní. Předně mě teší, že výsledek skončil nad očekávání. Jak jsem četl co jsi udil, tak se sliny jen sbíhaly, no musel jsem to regulovat klobásou, co jsem měl v lednici.

K Tvým dotazům, řekl bych to asi takhle. Jsou zákazníci, kteří čistí důsledně po každém uzení a Ti pokud vím používají běžné čistící prostředky dle hesla co je dobré na troubu, to je dobré na udírnu. Samozřejmě že je asi dobré se podívat na složení, aby to v Tvém případě, hlinik nepoškodilo. U digitální udírny je vnitřek nerezový, takže tam celkem složení čističe nemá smysl řešit.

Druhá skupina zákazníků nějaké čištění moc neřeší. Jeden pán na můj dotaz jak často to čistí odpověděl celkem logicky: copak zděnou udírnu na zahradě čistíte? Celkem má pravdu že si nepamatuju že bych jak zděnou, tak dřevěnou udírnu někdy čistil a upřímně o nikom ani nevím. To jednoho navnadí, když jde kolem a udírna voní. Ovšem v těchto typech udíren ten "dehet" vsaje do cihel či dřeva. Co se týče Bradleyho tak bych to asi moc neřešil, pokud to vyloženě není smradlavý dehet komínového typu, což si myslím není.

Viděl bych to spíše asi tak jak u grilu, až se na to nemůžu dívat a začiná to smrdět, tak to vyčistím, ale to je čistě můj osobní pohled na věc. Taky záleží na tom jestli udím co 14 dní, nebo jednou za tři měsíce. Pokud jednou za tři měsíce, tak bych si trošku práce s vyčištěním asi dal. Řezník, který udí obden říkal že na to nemá čas, ale z hygienických důvodů to jednou za nějakou dobu řádně sjede, rošty čistí po každém dni, stěny udírny ..... Určitě bych ale umyl odkapový plech na němž je jistě mastnota v hojném množství a ta pokud se v udírně zavře a je k tomu teplo, tak se muže stát že prostě začne nepříjemně smrdět. To je asi to samé jak jeden v létě griluje samé mastné kousky, nechá gril vychladnou, hodí na něj krací plachtu a po čtrnácti dnech jak jde kolem začíná gril zavánět. Nemluvě o facce co ji jeden dostane až plachtu sundá, ale to je trošku k jinému tématu.

Otázka asi tedy stále trvá, čisti nebo nečistit? Podělte se o zkušenosti, kdo je máte s touto udírnou. ???
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín

PředchozíDalší

Zpět na Bradley

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron

x