Grilovaný balkánský sýr
Suroviny:
120 g balkánského sýra
5 g másla
5 ml oleje
10 g rajčat
špetka sladké papriky
kousek zelené petržele
případně i pálivou papriku (kdo má rád ostřejší jídla).
Sýr naložíme na několik hodin do studeného mléka nebo vody (kvůli odstranění zbytečné soli).Poté jej nakrájíme na plátky o tloušťce 1cm a váze cca 120g, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme na ně kousek másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele. Můžeme přidat i pálivou papriku. Vložíme mezi krajíce chleba, které můžeme spíchnout párátkem.
Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme s pivem nebo aromatickým bílým vínem.
Je možné použít sýr typu Hermelín, ten není nutné nakládat do mléka či vody, doporučuji jen podélně rozkrojit na dvě tenčí kolečka a kořenit z té rozkrojené strany (tedy položit plísní na papír, řezem nahoru).