Recept pochází z kuchařky M. J. Sandtnerové.
Rozpočet pro 5 osob:
1 kg čerstvých sleďů,
sůl,
1 citron,
6 lžic olivového oleje,
5 dkg másla
Příprava:
Čerstvé sledě řádně vyčistíme, oškrábeme, vypereme a osolíme. Nato je dáme na 1 hodinu máčeti do citronové vody. Odleželé ryby osušíme, pak je potřeme olejem, dáme na rošt na otevřený plamen a zvolna pečeme. Při pečení ryby obracíme a potíráme občas olejem. Opečené ryby s roštu dáme na hlubší ocelovou (černou) pánev. v troubě je dopečeme potírajíce olejem nebo rozškvařeným máslem. Pečené sledě dáme na mísu k jedné straně, na druhý konec mísy upravíme
smažené bramborové lupínky a podáváme k nim zvlášť v omáčníku holandskou omáčku. Upečené sledě podáváme též jen máslem polité s vařenými brambory nebo bramborovým salátem.