Tak jak se nám už blíží jaro. JARO! pomalu končí udicí sezona, začne sezona grilovací. Než vytlačím gril z garáže a zaparkuju udírnu provedl jsem ještě jednou uzení. Nevím jaký nový, objevný recept k uzení napsat, už tady vlastně bylo řečeno vše. Takže jenom snad pár údajů:
Uzen vepřový bok bez kosti a s kůží, krkovička, dvě půlky kapra který ještě zbyl po vánocích.
Nasoleno směsí "Bradley Demedera Cure" - 22g na kilo, nasoleno nasucho, zavakuováno, v ledničce ignorováno 10 dnů.
Kapr naložen do láku vytvořeného rozpuštěním "Demedera Cure" v koncentraci 2%, den před uzením.
Uzeno v udírně Bradley na 50-60 st.C cca 7 hodin, použity pelety Bradley "whisky oak" ... prý jsou vyrobeny ze dřeva starých whiskových sudů ... no voní úžasně.
A dále už jenom fotoreportáž:
Nasoleno, zavakuováno, ponecháno osudu v ledničce dva týdny
Ovlaženo v horké vodě, ponecháno cca 30 minut oschnout
Naládováno do udírny
Výsledek ... v popředí půlka kapra
A další ... krkovička, bůček a v pozadí slivovice