- bábovak 1.jpg (8.23 KiB) Zobrazeno 3974 krát
Mánkova superspeciální bábovka.
- bábovak 2.jpg (8 KiB) Zobrazeno 3974 krát
Suroviny:200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
120 g cukru krupice
120 g rozpuštěné a vychlazené Hery
1 vejce
1 prášek do pečiva
300 ml mléka
2 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka - na tmavé těsto
Jablečná náplň:4 větší jablka
krystalový cukr podle chuti
3 lžíce rozinek
1 skořicový cukr
1 vanilkový cukr
? balíčku vanilkového pudinku
Tvarohová náplň:250 g měkké tvarohu
100 ml mléka
1/2 balíčku vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
20 - 30 g moučkového cukru
Popis přípravy:Všechny suroviny na těsto vyšleháme a rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přimícháme kakao a 2 lžíce mléka.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a dáme do kastrolu. Zasypeme krystalovým cukrem a za střední teploty a občasného promíchání povaříme doměkka. Poté je rozmačkáme tak, aby zůstaly kousky, přisypeme vanilkový a skořicový cukr, přidáme rozinky, necháme vychladnout a vmícháme pudinkový prášek.
Všechny suroviny na tvarohovou náplň vyšleháme do hladké pěny.
Do tukem vymazané a moukou vysypané formy dáme nejprve polovinu světlého těsta, přidáme jablečnou náplň a zalijeme druhou polovinou těsta. Na ně nalijeme polovinu tmavého těsta, navršíme tvarohovou náplň a zalijeme zbytkem tmavého těsta. Pečeme na 170°C asi 50 - 60 minut a vyklopíme až když je bábovka studená.