Grilované chobotnice

Grilované chobotnice

Příspěvekod Mánek » 25 úno 2016, 10:39

Suroviny:
1000 g chobotnice,
200 ml bílého suchého vína,
1 - 2 korky od vína,
1 citron,
2 stroužky česneku,
4 lžíce olivového oleje

Na ochucení:
extra panenský olivový olej,
zelená petrželka,
pepř,
mořská sůl

Popis přípravy:
Chobotnici nejprve změkčíme naklepáním. Způsob používaný už věky, tedy omlácení chobotnice o skály nebo o kamenné schody, se prý dá v dnešní době zmechanizovat tak, že vložíme hlavonožce do silnějšího plastového pytlíku, zavážeme a vložíme do prázdné pračky. Spustíme odstřeďování na nejnižší otáčky a necháme chobotnice obouchat v bubnu pračky. To několikrát zopakujeme a maso se nám (údajně!) krásně zkřehčí.

Očištěnou a změkčenou chobotnici vložíme do dostatečně velkého hrnce, přidáme polovinu citronu nakrájeného na plátky, korky od vína a víno. Korky se prý přidávají proto, že též (opět údajně!) napomáhají masu získat potřebnou křehkost. Dolijeme vodu tak, aby byla chobotnice celá ponořená a uvedeme vše do varu. Jakmile začne tekutina vařit, snížíme teplotu a pod bodem varu vaříme tak dlouho, dokud není chobotnice měkká a nedá se lehce propíchnout vidličkou. Hrnec odstavíme z plotny a obsah necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Uvařenou chobotnici vyjmeme z hrnce, odkrojíme chapadla a vše nakrájíme na menší porce. V míse maso promícháme s olivovým olejem a položíme na rozehřátý gril nebo grilovací pánev. Zprudka grilujeme z každé strany, dokud okraje masa nezačnou zlátnout a nejsou mírně křupavé.

Hotové maso naklademe na nahřáté talíře, pokapeme citronovou šťávou z druhé poloviny citronu, osolíme, opepříme, posypeme jemně nakrájenou petrželkou a jemně nasekaným česnekem, pokapeme extra panenským olivovým olejem a podáváme.

Zdroj včetně fotografie: http://www.italianfoodforever.com/2008/ ... d-octopus/

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Re: Grilované chobotnice

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 28 úno 2016, 07:44

Tak něco takového já můžu.
Toto jsem si dal včera k večeři. Garnelen se zeleninou z woku.

20160227_190707.jpg
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Grilované chobotnice

Příspěvekod drobek » 28 úno 2016, 12:32

Garnáty, krevety, shrimpy, všechny druhy mušlí, škeblí a srdcovek, kraby, langusty, lobster, to vše můžu a jím. Kalamary, squids, chobotnice nee, to prosím nepodávat. ??? BB
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Grilované chobotnice

Příspěvekod parles » 28 úno 2016, 14:44

Nevím, co jsou za potvory lobster a squids, ale asi bych je taky jedl, protože většinu z toho, co Drobek vyjmenoval, jsem již ochutnal ( až na langusty ), včetně kalmarů a chobotnice. Jenže je to všechno moc drahé.... Nedávno nám v děčínském Kauflandu otevřeli úsek chlazených mořských ryb a potvor a tam občas neodolám a koupím si půlkilového platýse velkého, který je tak šetrně vykuchaný, že má v břišní dutině zachované jen jikry! A voní nádherně mořem. Však je to sem k nám z německých přístavů jen pár hodin jízdy.
Teď mne napadá, že by si tuhle prodejnu mohl Mánek doplnit do seznamu rybáren.
To nejlepší teprve přijde!
Uživatelský avatar
parles
Grillmeister
 
Příspěvky: 195
Registrován: 05 lis 2010, 08:21
Bydliště: Děčín

Re: Grilované chobotnice

Příspěvekod drobek » 28 úno 2016, 20:16

Lobser a langusta je v podstatě totéž,veliký "rak", až 30 cm, ze severního Atlantiku. Kde je voda teplejší jsou mnohem menší. Sqid je hlavonožec, tělo má tvar jako paprika, chapadla se nejí, tělo má uvnitř dlouhou kost. Pak se stáhne, vyvrhne a té papriky se krájí krozky, namočí do těstíčka a smaží. V Idahu jme kupovali půlky krabů, jen nohy a klepeta, osasy jsou drahá delikatesa. Už uvařené, jen ohřát v horké vodě, lámat, vydolovat masíčko. Té půlky, namáčené v másle s česnekem jsem se najed. Mňam. V Kaufu u nás maj jen kapry, pstruhy, lososy a teď se objevily tresky. Ale ono se to zlepšuje.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Další

Zpět na Ryby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron

x