- 0.jpg (55.21 KiB) Zobrazeno 2619 krát
Suroviny:4 porce candáta po 200 g,
2 vejce,
hladká mouka,
2 lžíce mléka,
sůl
máslo na smažení
Holandská omáčka:3 žloutky,
50 ml rybího vývaru,
50 ml bílého vína,
100 g přepuštěného másla,
sůl
Příloha:2 menší mrkve,
hrst čerstvých nebo mražených fazolových lusků,
2 rajčata,
vařené brambory
Popis přípravy:Candáta osolíme a necháme odpočinout. Mezitím oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme s mlékem a zašleháme do nich dvě lžíce mouky. Přidáme sníh s bílků a lehce jej do žloutkové směsi zapracujeme. Na pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu másla a orestujeme na ní mrkev nakrájenou na slabé nudličky. Když změkne, vyjmeme ji, odložíme na papírový ubrousek a orestujeme i očištěné fazolové lusky. Fazolky dáme odkapat k mrkvi, porce candáta protáhneme moukou, aby těstíčko lépe drželo, a ponoříme do těstíčka. Ihned klademe na rozehřáté máslo a smažíme do zlatova.
Holandská omáčka:
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s vínem a vývarem do zhoustnutí. Sundáme z plotny a za stálého šlehání přiléváme přepuštěné máslo. Dochutíme solí.
Do středu talíře naklademe vařené brambory a obložíme fazolkami, mrkví, a na plátky nakrájenými rajčaty. Nahoru položíme porce ryby a přelijeme holandskou omáčkou.