Tímhle dílem mne překvapila švagrová které tímto upřímně děkuji. Kopíruju to sem tak jak to sama sepsala. I když domácí pekárnu pokládám za výborný nástroj, od doby kdy jsem vyzkoušel tento recept se už na ni jen práší.
CHLEBA BEZ HNĚTENÍ
Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak
v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste
se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek
250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv
zavíratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami
poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude,
ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové
atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2
lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak
dál pracuje).
Vznikne tohle nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:
…………………………………………………………………… 1min před odchodem do práce ještě nikoho nezabila ☺
Tohle na vás čeká po 8-12ti hodinách:
(Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti,
všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se
případně smíříte s drobným neúspěchem ve
formě hutnějšího chleba.)
Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou
stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme
na placku cca 2-4cm tlustou.
……………………………………….. 1min práce, necháme 15min odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“:
…………………………………….. 0,5min práce. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní
necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat.
…………………………………….. 0,5min práce
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min
Ty 3 minuty práce stojí za to!!!