Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky
Popis přípravy:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu. Tahle celkem nevábně vypadající tekutina zatím ničím nepřipomíná kýženou průhlednou hmotu...

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...

a po troškách do něj postupně zašleháme vařící vývar.

Vývar zašlehaný do bílků přelijeme do čistého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.

Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.

Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko

a získáme tak čistý vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.

Pokud budeme vyčištěný vývar používat na přípravu aspiku ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a lehce okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.
