Určitě jste si už někdy zkoušeli vyrobit doma aspik, který by se alespoň trošku podobal tomu, jaký zhotovují profíci ve studených kuchyních. Pokud ovšem vývar na aspik nevyčistíte, nikdy se vám nepovede dosáhnout onoho průsvitného, jakoby skleněného příkrovu, který by pokryl váš výtvor. Nu a tu je návod, jak na to.
Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky
Popis přípravy:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu. Tahle celkem nevábně vypadající tekutina zatím ničím nepřipomíná kýženou průhlednou hmotu...
Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...
a po troškách do něj postupně zašleháme vařící vývar.
Vývar zašlehaný do bílků přelijeme do čistého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.
Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.
Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko
a získáme tak čistý vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.
Pokud budeme vyčištěný vývar používat na přípravu aspiku ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a lehce okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.