Ingredience:
4 vepřové nožičky,
1000 ml vody,
2 bílky
Popis přípravy:
Očištěné vepřové nožičky vložíme do studené vody a mírným varem vaříme, dokud maso neodpadává samovolně od kostí. Nožičky z vývaru vyjmeme, sebereme tuk usazený na povrchu a vývar udržujeme v mírném varu. Tahle celkem nevábně vypadající tekutina zatím ničím nepřipomíná kýženou průhlednou hmotu...
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_002_307706.jpg)
Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh...
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_001_307705.jpg)
a po troškách do něj postupně zašleháme vařící vývar.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_003_307707.jpg)
Vývar zašlehaný do bílků přelijeme do čistého hrnce a dáme na 15 minut povařit mírným varem.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_004_307708.jpg)
Cedník vložíme do čisté nádoby a vyložíme jej plátýnkem.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_005_307709.jpg)
Převařený vývar s bílky přecedíme přes plátýnko
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_007_307711.jpg)
a získáme tak čistý vývar, který po vychladnutí zrosolovatí.
![Obrázek](http://album.fotoonline.cz/storage/fld/10238/10238-CisteniVyvaruNaRosol_008_307694.jpg)
Pokud budeme vyčištěný vývar používat na přípravu aspiku ihned, můžeme jej mírně ochutit solí a lehce okyselit citronovou šťávou nebo octem. V případě přípravy na pozdější potřebu jej horký nalijeme do zavařovací sklenice, zavíčkujeme a po vychlazení uchováme v lednici.
![hapa HP](./images/smilies/hapahapa.gif)