Bramborový salát pro Vánoční stůl

Bramborový salát pro Vánoční stůl

Příspěvekod Dag » 11 pro 2011, 13:26

2 natvrdo uvařená vejce
10 dkg másla
lžíce plnotučné hořčice
1 středně velká cibule
2 sterilované okurky
1 jablko
5 středně velkých uvařených brambor
1/4 l kysané smetany

Z uvařených vajec vyndám žloutky,
rozetřu je s máslem do hladka,
přidáme hořčici,
nadrobno nakrájenou cibuli a okurky,
najemno nastrouhané oloupané jablko,
osolím,
opepřím a
přidáme nadrobno na nudličky nakrájené brambory.
Vše dobře promícháme
a nakonec zaliji kysanou smetanou.
Jemně promíchám, aby se nudličky brambor nerozpadly
Nechám uležet alespoň 3 hodiny.

Nadrobno nasekaný bílek, který po vyjmutí žloutků zbyl použiji na ozdobení servírovaného salátu.
Naposledy upravil Dag dne 12 pro 2011, 07:57, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Bramborový salát pro Vánoční stůl

Příspěvekod drobek » 11 pro 2011, 18:41

Pro rozbor problematiky bramborových salátů je třeba si přiznat, že je to jako s guláši. Kolik kuchařů tolik salátů. :AD
Já si salát neumím představit bez nakyslého jablka, které mu dodá navinulost. A dělám ho z moučnatých brambor, protože líp nasáknou chuť ostatního. A žádné den předem uvařené. Uvařím, proleju studenou vodu. Jednak mě nepálí v rukou při loupání, a druhak ten šok uvolní slupku. Ještě horké protáhnu kolečkem, (To jsme si do Americka přivezli z Česka), přidám ostatní krom majonézy a lehce promíchnu. Až salát vychladne, přidám majonézu, ne dřív, zvodnatělo by to.
Kdysi jsem si v Brně v bufíku proti nádraží dal řízek s bramborovým salátem. K mému zděšení mi dali do hlubokého talíře řízek a na to nalili, doslova, sběračku salátu. Prý ho tak na Moravě dělají. Později jsem se poučil, že takhle ho dělají v tom bufetu. :shock:

Teplý moravský bramborový salát
1 kg a půl brambor, 15 dkg cibule, 10 dkg sádla, 125 ml vody, sůl, ocet, kostka cukru, lžička sladké papriky, petrželová nať.
Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme (marináda musí být dostatečně kyselá i slaná). Poté přidáme papriku.
Uvařené brambory oloupeme a rozkrájíme je na plátky asi ½ cm silné a skládáme po vrstvách do mísy.
Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou.
Nebo další varianta z mnohých
12 středně velkých brambor, 2 cibule, 250 g uzeného bůčku, 1/4 l hovězího vývaru, 4 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce octa, sůl a pepř. Brambory, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, nadrobno, posekáme a vmícháme do brambor. Mísu postavíme na teplo.
Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a slaninu na něm opečeme. Zalijeme 1/4 l vývaru.
Vývarem vylepšeným slaninou zalijeme plátky brambor s cibulí. Brambory pokapeme octem, podle chuti osolíme a opepříme a salát pečlivě promícháme. Přisladíme cukrem podle chuti. Podáváme pochopitelně teplé.

Protože se tenhle salát jí i v Německu, tady je tu recept na Německý salát
1 kg brambor; 20 dkg uzeného bůčku na silnější plátky; 3/4 hrnku jemně pokrájené cibule; 1/3 hrnku bílého 5% octa; 1/4 hrnku cukru; 1 lžíce Dijon hořčice; 1 lžička soli; pažitka na ozdobení.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky. Bůček osmahněte na pánvi do křupava, obložte na papírový ručník aby se vsákl tuk a rozlámejte ji na kousky. Z pánve slijte vyškvařený tuk, nechte jen na osmažení cibule. Tu osmahněte jen než začne zlátnout.
Dobře promíchejte ocet,cukr, hořčici a sůl až zhoustne a dělají se bublinky. Opatrně vmíchejte brambory, navrch posypte slaninou a ozdobte pažitkou.

Southwestern grilovaný bramborový salát
To southwestern nechci překládat, je to prostě jihozápad, podle ingrediencí nejspíš Arizona.

1 velká červená cibule, na tenká kolečka; 1 červená paprika, nakrájená na kousky tak 2x2 cm; 1 žlutá paprika, nakrájená taky tak; 1 menší plechovka kukuřice; 20 dkg uzeného bůčku, asi 6 - 7 plátků, opečeného, osušeného a nalámaného na kousky; ½ hrnku olivového oleje; ½ hrnku koriandrové nati, není-li vezměte petrželku; 2 lžičky cayanského pepře, 1 ¼ kg červených nebo žlutých brambor, nakrájených na 2 x 2 cm kostky, 3 lžíce jablečného octa.

Cibuli a papriky dejte do mísy, osolte, opepřete a zalijte olejem. Na středně horký gril dejte pečící plech, na něj rozprostřete papriky a cibuli, grilujte za občasného otočení, až jsou na nich hnědé známky grilování.
Dejte je stranou a udělejte totéž s bramborami. Pak smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte 30 minut (minimum) až 2 hodiny odpočinout.
Pokud se vám s tím nechce grilovat, prostě brambory uvařte ve vodě, uvařte i papriky a pak smíchejte se vším ostatním.

Křenový bramborový salát
1 ½ kg lojových brambor, uvařených, oloupaných a nakrájených jako vždycky; 1 hrnek drobně nakrájené červené cibule; 1 lžíce bílého vinného octa, můžete na konci po ochutnání přidat; 1 hrnek zakysané šlehačky, ale klidně dejte i jogurt, ten je v Čechách (na rozdíl od Ameriky) dobrý;
2 lžíce jemně pokrájeného čerstvého kopru; ¼ hrnku jemně nakrájeného šnytlíku; 1 lžíce Dijonské hořčice; 3 lžíce nastrouhaného křenu; sůl a pepř dle chuti.

A teď závěrečná a hlavní část - prostě to všechno smíchejte. Když je salát ze škrobových brambor, nesmí se s ním moc násilím míchat, výsledek by byla bramborová kaše. Takže, překládat, v angličině je na to termín fold, což je přeložit. Jako příklad uvedu míchání čehokoli do sněhu z bílků. Prostě jemně. Pokud je salátu hodně, a věřte, kdysi jsem ho dělal v rokli, nejlepší na to jsou ruce. Levou (jo, jsem pravák) držím nádobu, pravou podebírám ode dna a překlápím doprostřed mísy. Pak mísu pootočit po směru ručiček a znova totéž až do zblbnutí, pardon, až to je. Nedejte se zmást tím, že směs vypadá suchá. Zničeho nic se to vše spojí a je z toho salát. Běžně hop takhle dělám v restauraci. Americký, a hned se přidám recept. Podotýkám, že tady je bramborový salát zařazen mezi saláty, ne příloha jako jsme zvyklí my.

Americký bramborový salát
Brambory, a to škrobové (šéf ode mne dostal kolečko na brambory a obdivuje tenhle vynález), vejce na tvrdo, nakrájená na tom strunovém krájedle na vajíčka. Jedním směrem, pak o 90°pootočit a znova, takže jsou z toho nudličky. Dál červená cibule a řapíkový celer, syrový, obé prohnat kuchyňským robotem, no tím mixerem s noži, stačí několik pulsů, prostě nadrobno ale ne na pastu. Nakládané okurky, jemně nastrouhané. Syrová karotka, na hrubo nastrouhaná. Dijonská hořčice, pepř a majonéza. Vše jemně smíchat, ochutnat a osolit jak je libo. Nezapomeňte, že druhý den to bude slanější, ale vyndat tu sůl už nejde.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bramborový salát pro Vánoční stůl

Příspěvekod jaga » 11 pro 2011, 23:05

to je parádní čtení CC , hned chytám správnou předvánoční náladu... u nás do bramborového salátu část cibule nechám zesklovatět a asi třetinu jenom přeliju vařícím octem. Celer dávám vařený na kostičky a syrový strouhaný na jemném struhadle, jablka na drobounké kostičky, stejně tak vařenou mrkev a nakládané okurky. Brambory na plátky, spíše škrobnaté, vařené al dente ve slupce, ten nápad s prudkým ochlazením je supr :) ...zálivku dělám z majonézy helmans, přidám trochu dobré sojové nebo worcesterskou omáčku, plnotučnou hořčici a lák z domácích okurek na zředění majonézy a vrstvím pevnou složku, osolím, opepřím a hned každou vrstvu zaleju, až do spotřebování všeho. Teprve teď opatrně promíchám stěrkou, spíše jen jakoby prokypřím. A uložím alespoň na dvě hodinky k odpočinku.
Uživatelský avatar
jaga
Grillman
 
Příspěvky: 115
Registrován: 05 lis 2010, 17:55
Bydliště: Olomouc

Re: Bramborový salát pro Vánoční stůl

Příspěvekod Dag » 11 pro 2011, 23:39

Jago, ta Worchestrovka mne zaujala.Zkusím
Uživatelský avatar
Dag
Grillmeister
 
Příspěvky: 299
Registrován: 06 lis 2010, 00:08
Bydliště: Praha 6

Re: Bramborový salát pro Vánoční stůl

Příspěvekod Mánek » 12 pro 2011, 07:06

Nedá mi to a přidám svoji verzi brsalátu, jak se dělá u nás doma už od dob mé babičky (možná i déle, ale to bych jenom spekuloval, prababičku jsem nepoznal). Drobek má pravdu, je to jako s gulášem, každý má tu jedině správnou verzi a na tu nedá dopustit.
Proto bych si nikdy nedovolil brsalát pojmenovat třeba "moravský" nebo podobně, protože JÁTEDA MORAVÁK SU, ale teplé salát zme doma nikdá nedělali, kór podle takovyho divnyho receptu!
:AD

Tak tady je recept na Salát rodiny Paličkovy (to už se nechá, ne?):

Suroviny:
1000 kg brambor,
1 mrkev,
plátek celeru,
1 petržel,
2 lžíce mraženého hrášku,
2 vejce,
1 cibule,
2 malé sterilované okurky,
200 g šunkového salámu vcelku,
250 g tatarské omáčky,
1 lžíce plnotučné hořčice
pepř,
sůl

ocet a cukr na ochucení vody

Popis přípravy:
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, které uvaříme spolu s hráškem ve vodě ochucené octem a cukrem do poloměkka a scedíme. Vejce uvaříme natvrdo, brambory umyjeme a uvaříme ve slupce, a vše necháme vychladnout. Salám nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi dorůžova.Oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s vejci krájecím kolečkem do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájené okurky, uvařenou zeleninu a osmažený šunkový salám. Ochutíme pepřem a solí, přimícháme hořčici s tatarskou omáčkou a promícháme. Salát uhladíme a odložíme do chladna proležet.

Abyste to nemuseli hledat, tak tady přidám i recept na rychlou tatarku:

Suroviny:
200 ml oleje,
1 celé vejce,
1 lžíce hořčice,
1 lžička cukru,
1 lžička citronové šťávy nebo octa,
pepř,
sůl,
1 malá sladkokyselá okurka,
1 stroužek česneku,
špetka pálivé papriky nebo kousek chilli,
1/2 menší cibule

Popis přípravy:
Okurku, česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny najednou dáme do vyšší a užší nádoby, a tyčovým mixérem pěkně odspodu, na plné otáčky, vytahujeme a mixujeme, dokud není omáčka hezky hladká a hustá.

Lepší recept neznám a kupovaná vedle toho ani neležela. Je to rozhodně rychlejší, než sejít ze schodů a dojít do vedlejšího vchodu do večerky.
:AD


Salát hodně jedlý i bez masové přílohy (prostě se to skoro sežere dřív, než se to proleží a nějaké řízky se k tomu stihnou usmažit...)

HP
Nezáleží na výši důchodu, ale na tom, kolikrát ho dostaneme! :D
Uživatelský avatar
Mánek
Vládce vod
Vládce vod
 
Příspěvky: 1226
Registrován: 19 srp 2010, 20:27
Bydliště: Moravský Beroun

Další

Zpět na Brambory a věci z nich

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků

x