Růžový sliz

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Růžový sliz

Příspěvekod drobek » 21 led 2012, 18:59

V poslední době se dost diskutuje o kvalitě potravin, najmně českých potravin. Protože žiju úplně jinde a mám tedy možnost vidět věci trochu z odstupu, začal jsem pátrat, jsa povahy zvídavé. Nevím jaké opravdu jsou české potraviny, i když, za poslední návštěvy doma jsem se cítil – inu, jako doma. Chodil jsem na obědo – výlet do Kauflandu, ani mně nenapadlo si vařit, i když jsem bydlel u příbuzných a známých. Takových dobrot jsem neměl už ani nepamatuju. Jistě existují různé přídavky do potravin, existuje „křehčené maso“, existovala REMA (rekonstituované maso) a určitě ještě něco takového existuje. Podle informací které jsem porůznu vytahal, je růžový sliz zatím omezen na Americký kontinent. Zatím, pokud je to pravda. Prý se to v Evropě nesmí. Nevím, ale každý právník vám potvrdí, že co není výslovně zakázáno, je povoleno. Je růžový sliz v Evropě výslovně zakázán?

Co je růžový sliz?
"Růžový sliz" (čpavkem čištěný vykostěný libový hovězí ořez) je přezdívka kterou si vysloužil dříve nepoživatelný vedlejší produkt hovězího masa. Dříve používaný v krmivu, je nyní levnou součástí mletého ?hovězího masa. Růžový sliz je přísada, kterou schválila federální vláda aby byla smíchána s mletým hovězím masem. Výrobci mohou používat čpavkem napuštěné hovězí maso až do15 % výrobku. Růžový sliz je nyní v 70% mletého hovězího masa ve Spojených státech, což znamená, že pokud budete jíst hamburger, je tu velká šance, že jíte Růžový Sliz.
Grist Tom Philpott vysvětluje růžový sliz takto: je to "to nejlevnější, a nejméně žádoucí hovězí na trhu – mastné smetky z podlahy jatek, a různé zbytky jinak nepoužitelného masa, které mají notoricky vysoký obsah patogenů, jako je E. Coli 0157 odolných vůči antibiotikům.
Beef Products, Inc. (BPI) pošle zbytky řadou strojů, semele je do pasty, v odstředivce oddělí tuk a nasytí látku čpavkem aby zabili patogeny. "
Podle výrobce výrobků z hovězího masa (BPI), pokud budete jíst hamburger, máte velkou šanci, že jíte jejich produkt. Produkuje více než 3175tun mletého masa týdně, jejich produkt je všude, ve fast-food hamburgery, restauracích a maloobchodním balení mletého?hovězího masa. S razítkem USDA (US Department of Agriculture, České Ministerstvo Potravinářství, tedy pokud ještě je) se stal základem amerických hamburgerů. Fast-food giganti, výrobci průmyslově balených mletých mas a výrobci mražených polotovarů na hamburgery používají růžový sliz jako součást mletého hovězího masa, stejně jako řetězy potravinářských obchodů. V našem státě platí zákon, že žádná restaurace nesmí mlít maso ve své kuchyni a musí nakupovat průmyslově vyráběné mražené placky. Federální školní stravování podle odhadů zpracovalo 2500 tun takto upraveného masa za poslední rok.
FDA (Food and Drug Administarion, nadřízený orgán USDA) povoluje toto čpavkem ošetřené maso na trhu bez požadavku na označení na obalech které by informovalo spotřebitele, že maso, které se chystají koupit obsahuje čpavek. To je jistě kruté probuzení pro většinu Američanů, kteří neví, odkud maso v lednici, maso v jejich tradičním místním obchodě s potravinami, maso v jejich rychlém občerstvení a maso v restauraci pochází. Vedoucí FDA se k tomu vyjádřil, že "je to čevené, tedy je to maso".
Podle posledních údajů z 24. prosince 2011 Mc.Donald, Burger King a Taco Bell ohlásily, že přestávají používat růžový sliz jako doplněk masa. BPI oznámilo, že stále mají seznam zákazníků, ale odmítli ho zveřejnit.
Takže, co říct nakonec? Pokud si chcete být jisti tím co jíte, udělejte to jako naše maminky které nikdy nekoupily mleté maso u řezníka, a to i když ho před nimi semlel. V dnešní uspěchané době na to musíme už trochu jinak, přesto stále platí, že mleté maso které je v obchodě mleté je bez příměsí. Už nikdy nekoupím mleté maso, které přichází do obchodu z velkovýroby, v podobě salámu.
mleté.jpg
mleté.jpg (23.14 KiB) Zobrazeno 12032 krát
Už nikdy nekoupím mražené mleté placky na hamburgery. To si radši počkám až na to budu mít čas a zatím si dám k večeři chleba s máslem. Musím se přiznat, že od chvíle kdy jsem začal shánět materiál pro tenhle paličský článek už nekupuju ani salámy. Je v nich většina hovězího a já nevěřím, že je to opravdu jenom maso.
Přesto mám hamburger rád, ale udělám si ho doma, podle některého z receptů tady: http://grilovani-barbecue.com/viewforum.php?f=8

Nevím zda vám mohu dnes popřát dobrou chuť, když jsem vám právě zkazil žaludek.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pink_Slime
http://recipes.howstuffworks.com/pinkslime-ammonia-ground-beef.htm
http://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/pink-slime.php
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Růžový sliz

Příspěvekod bocianka » 21 led 2012, 22:06

Drobku tenhle článek je devastující. Ale dík za něj. člověk nikdy neví co kupuje. U nás to snad není, je povinost na obalech uvádět obsah všech surovin. Ale vyčůránkové se vždy najdou a každý předpis obejdou. Ach jo, to je hrůza. :evil:
bocianka
Grillman
 
Příspěvky: 132
Registrován: 05 lis 2010, 19:16
Bydliště: Kolín

Re: Růžový sliz

Příspěvekod drobek » 21 led 2012, 23:24

Já teď schválně prohlížím ty "salámy" mletých mas, nic špatného na nich napsáno není, jen že mohou obsahovat E-cola. Jako by to nic nebylo. V Česku aspoň musí mít obsah a u něj procenta. Tady je to bez procent. No a čpavek se nepovažuje za přísadu, ale prostředek použitý k desinfekcí. Takže by tam stejně nemusel být.
Chodím s brýlemi na čtení po obchodě a čtu a čtu. Velkovýrobci uzenin už pro nás neexistují. Dlouho jsme to jedli, já vím, nezabije mně to, je to prostě jen a jen hnus.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Růžový sliz

Příspěvekod drobek » 21 led 2012, 23:43

Mimochodem, tohle je moc zajímavé. Měli jsme s Danielou, autorkou, velkou diskusi na Skype. Ten růžový sliz vyjde v Kudlance, no a ona tam dala tohle: http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=4508&Itemid=1
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Růžový sliz

Příspěvekod bocianka » 22 led 2012, 10:35

Ten odkaz na kudlanku je zajímavý. Nikdy jsem křehčené maso nekupovala. Několikrát jsem měla nutkání koupit v Kauflandu křehčené maso na roštěnou protože to bylo dost levné, ale naštěstí ho zrovna neměli a na informace jsem si ho objednat nedošla. Teď už ho schánět nebudu. Objevila jsem řeznictví které má vlastní porážku a prodává výhradně své zboží. Hovězí roštěnou prodávají za 164,- Kč. To je cena o které se mi ani nezdálo. Od té doby si užívám hovězí maso o hodně víc než dříve. Od přečtení příspěvku "Růžový sliz" mám při koupi jakéhokoliv masného výrobku divné šimrání v žaludku.Nějak moc jsem se rozjela, musím končit.
:evil:
bocianka
Grillman
 
Příspěvky: 132
Registrován: 05 lis 2010, 19:16
Bydliště: Kolín

Další

Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

x